Turki sestrelili rusko letalo, da bi pomagali teroristom Daesha

 Rezultat iskanja slik za uccisi piloti russi

Že se je zdelo, da se oblikuje mednarodna koalicija za boj proti islamskemu kalifatu (Daesh), ko je prišla vest, da je Turčija sestrelila rusko bojno letalo na meji s Sirijo. Pilota, ki sta se skušala rešiti s padalom, so turkmenski bojevniki v zraku ubili z rafali brzostrelke. Potem pa so s streli zadeli še ruski helikopter, ki je pilotom nameraval priti na pomoč. Nekaj ur pozneje je ameriška raketa zadela konvoj ruskih časnikarjev, ki so bili na fronti.

{jcomments on}

 

Provokacija je vzbudila ogorčen protest ruskega predsednika Putina, ki je dejal, da je „dobil nož v hrbet“. Kajti sestrelitev letala se je zgodila na predvečer prihoda francoskega predsednika Hollanda v Moskvo, da bi se dogovorili o skupnem nastopu proti Islamski državi.

Turčija je medtem dosegla sklic vrha NATO, kateri pripada, ameriški predsednik Obama pa je izjavil, da ima Turčija pravico, da brani svoje meje…

Dejansko gre za maščevanje turškega predsednika Erdogana, ki mu je rusko letalstvo preprečilo posel stoletja. Kupil je namreč tisoč in več cistern nafte, ki jo je nelegalno na zasedenih ozemljih izčrpala Islamska država in prodajala na Zahod prav s turškim posredovanjem. Rusi so namreč uničili konvoj s cisternami nafte in s tem presekali financiranje Daesha.

Turčija je ves čas igrala dvojno vlogo, saj je članica NATO, a je namesto Islamske države bombardirala Kurde, ki se proti njej borijo. Zdaj je odvrgla masko in potisnila svet na rob svetovne vojne.

Ruski predsednik Putin obljublja oster odgovor. Ruska letala nad Sirijo bodo poslej spremljali lovci, s terena pa radarsko vodene rakete. Rusija je preklicala vse vojaške sporazume s Turčijo in prepovedala odhod ruskih turistov v to državo. Odpovedanih je bilo štiri milijone rezervacij. Prekinjena bo tudi dobava ruskega plina tej deželi.

Zahodna Evropa se bo morala zdaj odločiti. Ali podpre Turčijo in s tem politiko ZDA, ki silijo v vojno proti Rusiji, ali pa se bo borila proti Islamski državi in teroristom, ki so jo okrvavili.

Rusi medtem napovedujejo tudi večjo pomoč Kurdom, da bi s tem Turčijo ošibili.