BLOB: “Primarne v Trstu”

LOV NA SLOVENSKE GLASOVE

 Risultati immagini per cosolini russo

Moja uprava je veliko naredila za Slovence, zato zasluži zaupanje“ (R.Cosolini)

Kaj vam torej pomeni mestna občina?

Mislim, da je projekt zanimiv in pomemben za vsestranski razvoj Trsta. Mestna občina ne sme biti vsiljena, temveč mora biti sad širše podpore, ki je danes očitno še ni.                                                                                            (beri več) 

{jcomments on}

PREVOD: Moja prijateljica in podpornica Debora Serracchiani je okoliškim občinam že vsilila Julijsko medobčinsko zvezo, da so dejansko izgubile vsakršno oblast na lastnem ozemlju. Zdaj bo treba še malo počakati, da jih omehčamo in prepričano, da je metropolitanska občina Trst manjše zlo. Kajti za sedaj lahko računam samo na Zgonik. Tam so dovolj pohlevni.

Zakaj bi morali pristaši leve sredine slovenske narodnosti podpreti Cosolinija in ne Russa?

Zato, ker je mestna uprava, ki jo vodim, v teh petih letih veliko naredila za slovensko identiteto in kulturo v našem mestu. Mislite, da bi lahko z desno sredino na oblasti Slovenec kdaj sploh postal predsednik Stalnega gledališča FJK?

PREVOD: Kaj smo naredili za Slovence in njihove pravice se iskreno ne spomnim. Ah, ja. Miloša Budina smo imenovali za predsednika Stalnega gledališča FJK, da je lahko spravil na oder Cristicchijev show o fojbah in istrskem eksodusu, ki že drugo leto kroži po vsej Italiji in javnost seznanja s slovanskimi zločini…

Mislim, da ne.

V odnosu do Slovencev v Trstu je prišlo do velikih premikov. V mislih imam šole, Slofest, priznanja pomembnim slovenskim osebnostim, ne nazadnje tudi problem openskega strelišča, ki je končno na poti rešitve.

PREVOD: Kaj zaboga naj rečem? Oni bi hoteli govorit per zakaj na sejah občinskega sveta, kar dovoljuje celo tisti fašiston od goriškega župana Romolija… Ma jaz tega ne smem dovolit, če ne me stranka požre živega in me bo prebavljala dve leti. Nekaj bom rekel o šolah, tjavendan, a ja, potem je bil tisti Slofest, ki so ga organizirali sami, a smo jim dali nekaj denarja. Celo pozdravil sem jih, saj sem vedel, da bodo kmalu volitve. Za opensko strelišče lahko ponovim vedno eno in isto obljubo, saj verjamejo vse, četudi se zadeva še ni premaknila z mrtve točke in jaz tudi nisem podpisal ničesar, ne prenosa lastnine, niti gradbenega dovoljenja za preureditev strelišča.

Glavno, da mi prijatelj Sandor ne postavlja nevšečnih vprašanj, kakor to delajo novinarji. K sreči me ni vprašal, zakaj na začetku nisem hotel v svojo upravo slovenskega odbornika in sem se na Krausa spomnil šele, ko mi jih je zmanjkalo, saj so odhajali drug za drugim. Tudi me ni vprašal o postavitvi spomenika pod sv.Justom posvečenega „pravi osvoboditvi Trsta“, ko so odšli Titovi partizani, pfuj, okupatorji naše svete italijanske zemlje in še komunisti povrh. Tudi me ni vprašal o mojih sporih s Furlaničem, čeprav je občinskemu svetu predsedoval celo preveč nevtralno. Ma je frdaman titin, z njim nočem imet nobenega opravka več. Ko pa smo sprejemali novi regulacijski načrt tržaške občine smo fino zajebali kraške zadrugarje, ki zdaj kuhajo jezo. Meno mal, da ST o tem ne ve nič…

Korenit preobrat bi nedvomno koristil tudi slovenski manjšini“ (sen.Russo)

Zakaj bi vas morali Slovenci podpreti na primarnih volitvah?

Jaz se obračam na italijanske in slovenske volilce, med katerimi, kot sem rekel, prevladuje velika želja po novostih in spremembah. Tudi Slovencem bi prišel še kako prav „pozitiven šok“. (…)

PREVOD: Meni so tile Slovenci prav deveta briga, mene zanimajo posli, ki jih prinaša prenova Starega pristanišča. Kaj pravzaprav hoče ta novinar? Meno mal, da me ni vprašal, zakaj sem bolj kot kdorkoli drugi rjovel, naj odstranijo Furlaniča z mesta predsednika občinskega sveta, ker je rekel, da so partizani osvobodili naš Trst. Nič ne de, rekel bom nekaj dvoumnega, da bo vsem prav. Navsezadnje sem star demokristjan in vem, kako se temu streže. Vsi hočejo spremembe, mar ne? Alora bom govoril o novostih in spremembah, kar tako tjavendan. In za Slovence „pozitiven šok“… Magari elektrošok, kot nekoč v umobolnicah. Saj so malo trknjeni. Poglej one od Slovenske skupnosti. Pozivajo volilce, naj gredo na primarne volitve, ne povejo pa, koga naj volijo. Mislijo, da sem mona. Saj vem, da če zmagam pridejo drug za drugim k meni in mi bodo prmejduš zagotovili, da so bili njihovi glasovi zame odločilni. Kot so govorili Serracchijanijev, da bi le kaj dobili. Ma me ne poznajo dovolj. Naj se zadovoljijo s tem, da jim dam eno kandidaturo na listi PD. In mi morajo reči tudi hvala. Ko bom ustanovil metropolitansko občino pa bodo itak šli vsi hudiču v rit.

(Vprašanja in odgovore je za Primorski dnevnik postavljal in beležil Sandor Tence, zlobni komentarji pa so samo naši).