Obnavljanje KPI v FJK. Izjava o balotaži v Trstu

V polni dvorani ljudskega doma „P.Togliatti“ v Trstu je bila v soboto ponovno ustanovljena KPI za Furlanijo Julijsko krajino. Njeni delegati se bodo udeležili, konec junija, državnega ustanovnega kongresa v Bologni.

{jcomments on) 

Uvodnemu poročilu Stefana Verzegnassija je sledila bogata razprava. Še prej so kongres pozdravili predstavniki SKP Peter Behrens, poslanec Združene levice v slovenskem parlamentu Matej Tašner Vatovec ter zastopnika krajevne sekcije VZPI-ANPI in sindikata kovinarjev iz železarne. V razpravo je posegel tudi zastopnik državnega pripravljalnega odbora Ugo Moro, zaključke pa je povzel Stojan Spetič. S krajšim posegom je kongres nagovoril tudi dolgoletni poslanec Antonino Cuffaro.

Zastopnik SKP je izrazil upanje, da bo nova stranka zbirala predvsem komuniste, ki so bili doslej neopredeljeni. Prenovitelji ostajajo samostojna stranka in bodo imelim letos svoj kongres. Odgovoril mu je Ugo Moro in poudaril, da bi se lahko vsi združili tudi pod streho SKP, o čemer je govoril z njenim tajnikom Ferrerom, kateremu je dejal, da bi to bilo možno takoj, če se SKP odpove strujam in sprejme načelo demokratičnega centralizma. Odgovor je bil, kajpak, negativen. 

KPI, ki se obnavlja po vsej državi, želi biti skupni dom vseh komunistov, ki stremijo k oblikovanju alternative Renzijevemu enoumju, italijanskemu in evropskemu kapitalu, ki ga pogojujejo gospodarski in vojaški prekooceanski dogovori z ZDA.

KPI je zaskrbljena zaradi nedavnih volitev, predvsem zaradi zmagovitega pohoda desnice in neuspeha levice. Demokratska stranka je bila poražena in plačuje za svoje izbire, ki nasprotujejo demokratičlnemu razvoju države in pravicam delovnih ljudi.

KPI se zavzema za združevanje levice na osnovi načela enotnosti v raznolikosti, torej ne v skupnih strankah, pač pa na osnovi skupnih programskih temeljev in volilnih dogovorov.

Sledi izjava o balotaži v Trstu, ki jo je odobrilo vodstvo tržaške KPI.

Izidi občinskih volitev so bili za Združeno levico negativni. Komunistov ne bo v občinskem svetu, ostane le rajonski svetnik na Zahodnem Krasu. Za krmilo tržaške občine se bosta pomerila desničar Di Piazza in dosedanji župan Cosolini, predstavnik PD.

Zveza levice je pred petimi leti sodelovala v zmagoviti levosredinski koaliciji, vendar jo je le-ta razočarala zaradi političnih izbir glede krčenja krajevne samouprave in zdravstva, kakor zaradi popuščanja desnici glede zgodovinskega spomina, kulturnih dejavnosti in demagoških napovedi glede Starega pristanišča. Vse to po narekom rimskega in deželnega vodstva PD. Zato jo je doletela kazen volilcev.

Predvidljivo so volilci v izbiri med izvirno desnico in njeno kopijo izbrali prvo. Vendar predstavlja koalicija ob županskem kandidatu Di Piazzi še vedno in kljub vsemu resno nevarnost zaradi njenega reakcionarnega in ksenofobnega navdiha.

Zato KPI, ki je bila ponovno ustanovljena v soboto v Trstu, vabi volilke in volilce, naj se odločijo povsem samostojno, a dosledno s povedanim.