Blob: Berdon prvi!

Rezultat iskanja slik za andrej berdon

 

Odvetnik Andrej Berdon, svoj čas deželni tajnik stranke Slovenske skupnosti, je prvi Slovenec, ki se je javno opredelil za DA na referendumu, ki naj bi potrdil ustavno reformo trojke Renzi – Boschi – Verdini. Svoja stališča je obelodanil v Žarišču, napisanem za Primorski dnevnik.

Berdonu nikakor ne osporavamo pravice, da podpira ustavno reformo, ne moremo pa mu dovoliti, da o njej debelo pretirava in piše neresnice.

 

{jcomments on}

 

Poglejmo samo glavne trditve, ki so – milo rečeno – iz trte izvite.

V sodobnem času je zakonodajna dejavnost blokirana zaradi neučinkovitih glsovalnih mehanizmov, zbornici skorajda ne sprejemata zakonov, tako da se vlada prepogosto zateka k zaupnicam.“

Poglejmo uradno statistiko. XVI zakonodajna doba traja 3 leta in pol. Parlament je, z obema zbornicama, odobril 526 zakonov. Tretjino je predlagala vlada. Čas zakonodajnega postopka je bil različen. Za zakon o kmetijstvu je potreboval 800 dni, za banke in njihovo reševanje (Etruria itd) pa niti dva tedna! Skratka, postopek glasovanja in dvodomnost parlamenta pri tem nimata nobene zveze. Problemi so spori v večini, predvsem v PD. Kljub temu pa ima Italija rekordno število zakonov. Še preveč. Kaj Berdon misli z „neučinkovitimi glasovalnimi mehanizmi“, ni jasno. V parlamentu glasujejo zelo hitro, vsak poslanec ali senator ima en glas. Vlada pa se rada zateka k zaupnicam, ker tako prepreči nadaljevanje razprave in zakonske spremembe. To je za parlament ponižanje.

Letos bo potekal referendum o ustavni reformi, ki jo je pripravila vlada Mattea Renzija.Tudi tokrat je v ospredju prehod iz totalne dvodomnosti v enodomni sistem, v katerem naj bi zakone sprejemala le poslanska zbornica.“

Berdonu svetujemo dobrega okulista, saj očitno ni bral ustavne reforme Renzijeve vlade. Dvodomni sistem ostane! Zbornica bo edina, ki lahko izreka vladi zaupnico. Seveda, saj bi bila (po Renziju) izvoljena s sistemom Italicum, ki prvouvrščeni stranki daje absolutno večino 340 poslancev na 630. Senat pa ne bo voljen, ker bodo v njem sedeli župani in deželni svetovalci, poleg senatorjev, ki jih bo imenoval predsednik republike. Ta „minisenat“ bo imel nekatere primarne pristojnosti na zakonodajnem področju: evropske zadeve, ustavni zakoni, narodne manjšine. Da, prav ste prebrali. Ta neizvoljeni senat, v katerem ne bo Slovencev, bo poslej odločal o narodnih manjšinah in njihovih pravicah. Vsekakor bo skupščina v Palači Madama imela pravico, da se loti kateregakoli zakona, sprejetega v poslanski zbornici. Le da se za to odloči ena tretjina senatorjev, torej 33. Zakonodjani postopki bodo po novem potekali na ducat različnih načinov, kar bo očitno zapletlo in podaljšalo sprejemanje, da o prizivih na ustavno sodišče sploh ne govorimo.

Rebnzijev predlog je nepopoln. A zakaj naj bi ga zavrnili?“

Zato, dragi odvetnik Berdon, ker zapleta politični sistem, daje več oblasti vladi in vladajoči stranki, predvsem pa, kot manjšinci, zato, ker ponižuje narodne manjšine, kot je naša in ji odvzema celo upanje, da bo zaščitna zakonodaja izboljšana.

Iz vseh teh razlogov bomo glasovali NE Renzijevi reformi. Berdon pa naj naredi, kar hoče. Kot piše v Evangeliju: „Oče, odpusti jim, saj ne vedo, kaj delajo.“