BLOB: Umor zakoncev v Ul. Rossetti

Rezultat iskanja slik za stanko vuk danica tomazic

Upokojeni novinar Primorskega dnevnika Martin Brecelj, svoj čas tudi tajnik SSk, je objavil knjigo o trojnem umoru Stanka Vuka, Danice Tomažič in Draga Zajca v Ul. Rossetti leta 1944. Brecelj je prišel do zaključka, da so sestro narodnega heroja Pinka Tomažiča in vodilnega krščanskea socialista Stanka Vuka umorili člani VOS OF po naročilu KP Slovenije. S tem se strinja tudi Jože Pirjevec.

 

 

{jcomments on}

Nikakor ne bomo spraševali avtorja in zgodovinarja, ali se jim zdi vse skupaj logično. Tudi ne bomo vprašali “cui prodest”, se pravi, komu je koristil tisti umor, ko pa sta Vuk in Danica bila na tem, da odideta v partizane.

Raodvedni pa smo vedeti, zakaj – po njihovem – naj bi morilska trojka Vos OF tvegala akcijo v središču Trsta, ki so ga varovali Gestapo, SS in domobranci, medtem ko bi bilo veliko lažje umoriti Vuka in Danico v brigadi, v prvem spopadu… Razglasili bi ju za mučenike in jima postavili spomenik, pa bi bilo vsega konec.

Čemu taka likvidacija in tveganje?  Komu je bil trn v peti krščanski socialist, ki bi odhajal v partizane?  Nasprotni strani ne?

Iskreno povedano, nas teza ne prepriča. Morda bi bilo potrebno resnejše raziskovanje, pri čemer bi morda bil najboljši kdo izmed mlajših neobremenjenih zgodovinarjev, kar Brecelj in Pirjevec gotovo nista.