Spet “Dan sovraštva” in oživljanja fašizma

 

Rezultat iskanja slik za giornata del ricordo foibe basovizzaRezultat iskanja slik za giornata del ricordo foibe basovizza

Dan spomina ali Dan sovraštva in oživljanja fašizma? To se v Italiji dogaja leto za letom, že celih 15 let, odkasr so desničarji in spreobrnjenci na levici v parlamentu sprejeli zakon, ki poveličuje spomin na povojne poboje v fojbah in beg Italijanov iz Istre.

 

{jcomments on}

 

Letos so dosegli svoj višek. Najprej film Red land, rdeča Istra, kjer so partizani navadni zločinci, pijanci in posiljevalci, ki pobijajo Italijane kar za zabavo, dokler Istre ne osvobodijo… nemški nacisti. Potem komemoracija na bazovskem šohtu, kjer so si dajali duška. Tržaški župan zahteva, naj se pridejo Slovenci opravičit in prosit odpuščanja za storjeno gorje. Predsednik Mattarella na Kvirinalu pravi, da fašizem pri tem nima nič, šlo je le za barbarsko etnično čiščenje Italijanov na vzhodnih mejah. Notranji minister Salvini primerja fojbe in Auschwitz, češ da so tu in tam pobijali…otroke. Predsednik evropskega parlamenta Tajani pa zaključi svoj govor z vzklikom italijanskima Istri in Dalmaciji.

Napetost med državami severnega Jadrana tako narašča. Italija bo, po svoji stari navadi, ponudila spravo, v zameno pa nekaj zahtevala. Star diplomatski trik.

Dejansko se v Italiji, kakor drugod v Evropi, skuša rehabilitirati fašizem v svoji novi preobleki, ki se ji pravi rasizem, nacionalizem, revanšizem. Od Ukrajine do Madžarske, od Poljske do Italije. In tudi Slovenije in Hrvatske.

Dan po dogodkih v Bazovici je Slovenija plaho protestirala. Za veliko manj, Di Maiov obisk pri rumenih jopičih, je Francija odpoklicala veleposlanika iz Rima, zahtevala pojasnila, preklicala odkup Alitalie in sodelovanje ladjedelnic. Šlo je za milijardne posle, toda Francija ima tudi svoj ponos.

V Trstu je zaostrovanje neofašističnega vzdušja tudi jezna reakcija na novembrsko množično manifestacijo proti fašistom, kateri je sledila podobna tudi v Gorici in spet v Trstu. Očitno pa postaja, da so nekatere lokalne in državne oblasti s svojim početjem nevarnejše od Casapound.

In je prav tako jasno, da ne more biti dvoličnosti, kakor se kaže v zadržanju PD, ki je s Salvinijem in Tajanijem poslala k bazovski fojbi svoje parlamentarce: podpredsednika zbornice Rosata, slovensko senatorko Rojčevo in poslanko Serracchiani. Predvsem pa je vsa ta leta trobila v isti rog. Pa naj si Rojčeva ne dela utvar, da bo tako dobila zajamčeno zastopstvo Slovencev v parlamentu. Bitko je že zapravila…

Vprašati se moramo tudi, ali bo Ssk imela kljub vsemu dovolj poguma in trden želodec, da bo – z režjo SVP – sklepala zavezništvo z Ligo za evropske in naslednje volitve.

Komunisti smo glavna tarča tega oživljanja fašizma. Zao smo budni in bomo znali reagirati.