Lenin ni doma v Haagu

Mednarodno sodišče v Haagu je na pobudo OZN razsodilo o neodvisnosti Kosova. Seveda je razsodba politično pogojena in nima trdne pravne podlage.

{jcomments on}

Zanimivo je namreč, da mednarodno sodišče v Haagu meni, da je priznanje neodvisnosti Kosova enkratna pravica, ki pripada tamkajšnjim Albancem, ker so bili močno zatirani, nikakor pa ne manjšinam, ki živijo v demokratičnih državah in uživajo svoje pravice.
Skratka, Kosovo je lahko neodvisno od Srbije, toda to ne velja za druge. Niti za Baske v Španiji in Franciji, ali Katalonce v Španiji, Kurde v Turčiji, čeprav bi bilo zelo težko trditi, da se Kurdom v Turčiji dobro godi.
Temu bi rekli mednarodno licemerje. Lenin je v svojih delih, pred sto leti, poudarjal pravico narodov do samoodločbe in odcepitve. To pravico je mednarodna skupnost priznala državam bivše Jugoslavije, ZSSR in Češkoslovaške, noče pa je priznati prebivalcem Osetije, Abhazije (obe sta v Evropi!), da o Kataloniji, Kurdih ali Baskih sploh ne govorimo. Koristi zahoda in kapitala so močnejše od mednarodnega prava, ki je kakor žvečilni gumi, vsak ga oslini in oblikuje, kakor se mu zljubi.