Slabovidni “democrats”?

   Vlada in parlament gresta na počitnice. Prva seja bo, pomenljivo, 8.septembra…

 

{jcomments on} 

Silvio Berlusconi je med glasovanjem o nezaupnici podtajniku za pravosodje Caliendu dobil več glasov kot drugi, toda parlamentarne večine nima več in stolček se mu že trese. Vidno pa je, da se tudi trese od jeze in hoče na volitve, čim prej, v prepričanju, da lahko še zmaga, če prehiti neodločeno in oklevajočo demokratsko opozicijo. 

Finiju in njegovim se je moral že odpovedati, saj snujejo “veliki center” s Casinijem in Rutellijem, v prvem glasovanju pa so se pilatovsko vzdržali, da bi si preveč ne umazali rok. Vsi mostovi vendar niso bili porušeni. 

Bossijeva Liga je sedaj edina in zadnja zaveznica starega premierja, v bistvu so zelenosrajčniki zadnji pretorijanci, stražarji tatinskega Rima. Da, tistega, proti kateremu Bossi grmi, v resnici pa ga vzdržuje. Tistega tatinskega Rima, v katerem deluje tajna loža P3, gradbenik Anemone, iztirjena civilna zaščita in stotine korumpiranih srednjih in malih politikov Ljudstva (začasne) svobode.

Demokrati (ali “democrats”, kakor se radi imenujejo) vse skupaj začudeno gledajo in se sprašujejo, kaj sedaj. Doslej niso odločili ničesar in tudi v bodoče najbrž ne bodo, ali točneje, ne znajo. 

Bersani je celo ponudil Tremontiju predsedstvo morebitne vlade izvedencev, ki naj bi Italijo popeljala iz krize. Je kakor ponuditi lisici, naj čuva kokošnjak!

Medtem pa centrist Rutelli, ki je ravnokar sklenil sporazum s Finijevo skupino in sicilskim avtonomistom Lombardom, ki sicer rahlo zaudarja po mafiji, kakor njegov pajdaš Toto Cuffaro, poziva “demokrate”, naj stopijo v zavezništvo s to novo sredino v Finijevi senci, v zameno pa naj prekinejo vsak odnos z Di Pietrovimi justicialisti in levico, četudi v baročni podobi Nikija Vendole.

Vsakomur je jasno, da bi “democrats” v taki koaliciji bili le rezervno kolo, saj je edino upanje na zmago, če se povežejo vse, prav vse levosredinske sile, od komunistov (Zveze levice) in Nikija Vendole tja do sredine. Pa se ne znajo odločiti. Bersaniju medtem Veltroni meče polena pod noge in podpira Vendolo v upanju, da bo razkroj opozicije spet prižgal luč njegove zvezde.

V Svetem pismu piše, da Bog oslepi, kogar namerava pogubiti. Recimo, da demokrati še niso povsem slepi, a komaj še kaj razločijo. Časa imajo do 8.septembra, obletnice kapitulacije.