Slaba udeležba na primarnih volitvah v Trstu. Zmagal je Cosolini. Uveljavitev levice.

Le par besed o primarnih volitvah v Trstu. Kampanja je trajala par tednov, v glavnem je bila korektna. Nekaj polemik je bilo le zadnjega dne.
Udeležba je bila prenizka. Nekaj več kot 4300 volilcev, medtem ko se je zadnjih primarnih udeleđilo skoraj dvakrat več ljudi. Ne gre za naključje, saj se ponavlja to, kar se je že zgodilo v Milanu, kjer živita dva milijona prebivalcev, na primarnih pa je glasovalo manj kot 18 tisoč ljudi.

{jcomments on}

Rezultati nso znani. Roberto Cosolini, županski kandidat Demokratov, je prejel 65% glasov, levičar Marino Andolina 36% in bivši zeleni Metz dobrih 8%.
Nizka udeležba je dokaz, da primarne volitve po ameriškem modelu, niso rešitev, tem manj surogat za dogovarjanje med strankami in v koalicijah. Kvečjemu bi bile koristne, če bi v koaliciji izbruhnili spori, kar pa se v Trstu ni zgodilo.
Sedaj je jasno vsem, da bomo podpirali Cosolinija kot skupnega županskega kandidata. Logično je, da bo levica poudarjala tudi težo njenih 36%, saj je nihče ne more (niti sme) izločati iz igre. Verjetno je tudi, da bo Cosoliniju izstavila svoj račun Slovenska skupnost, ki je njegovo kandidaturo odločilno podprla. Skrbi pa mlahavost članstva Demokratske stranke, kajti za zmago na pomladanskih volitvah potrebujemo strnjenost in borbenost.