Sedaj bo še Italija bombardirala Libijo!

Torej, Berlusconi je obljubil Obami, znanemu Nobelovemu nagrajencu za mir, da bo bombardiral Libijo, oziroma Gadafijeve vojaške enote.

 

Zakaj je to storil? Iz več razlogov. Predvsem zato, ker se libijska državljanska vojna ni zaključila tako hitro, kot so pričakovali njeni francoski in britanski sponzorji (in ameriški boter), saj so med »uporniki iz Bengazija« izbruhnili medsebojni spori in spopadi za zahodni denar in za to, kdo bo pobiral obresti na prodano nafto.

Potem zato, ker italijanski premier noče biti osamljen, ko bodo delili naftno torto sredozemske obale. In končno zato, ker potrebuje novo dimno zaveso, da bi javnost pozabila na njegove procese in kurbarije.

V vladi je edino Severna liga sklenila, da se distancira, saj je nič ne stane, sama pa računa na volilce. Bossi pač ve, da si »democrats« in Di Pietrovi justicialisti ne bodo upali oporekati NATO paktu in bodo v parlamentu podprli vojno, kakor so jo v¸Afganistanu in Iraku.Navsezadnje je Berlusconijev sklep takoj blagoslovil tudi predsedniki republike Napolitano.

Edino izvenparlamentarna levica trdno stoji na pacifističnih načelih in vztraja, da je treba libijsko državljansko vojno rešiti po politični in diplomatski poti. Pa še ta ne vsa enako. Odločno obsojna vojno Zveza (komunistične) levice, medtem ko je Vendolovo gibanje bolj previdno.