Zahtevajmo osvoboditev peterice kubanskih borcev proti terorizmu, zaprtih v Miamiju!

Podpišite za osvoboditev peterice Kubancev, ki so že celo desetletje v ameriškem zaporu, krivi, da so preprečili teroristično dejavnost proti Kubi in njenim prebivalcem.

{jcomments on}

 

Pet kubanskih agentov protiteroristične službe je na Floridi sledilo dejavnosti skupine antikastrističnih teroristov, ki jih je vodil zloglasni Luis Posada Carilles. Med drugim so organizirali atentat na potniško letalo in već bombnih atentatov na samem otoku.

Peterica je zbrala dokaze o teroristični dejavnosti skupine in jih izročila ameriškim oblastem s prošnjo, naj jih onesposobijo. Dejansko so oblasti ZDA zaprle kubanske agente, jih postavile pred sodišče in obsodile na neskončno dolge zaporne kazni, tudi po večkratno dosmrtno ječo. Odtlej so agenti kubanske protiteroristične službe v zaporu v Miamiju in zaman je bil vsak poskus, da bi jih osvobodili. Kljub napadom na New York in kampanji proti terorizmu po 11.9.2001, nista ne Bush jr. a niti Barack Obama, sprejela kubanske ponudbe o pogajanjih za osvoboditev peterice. Obama se ni ozrl niti tedaj, ko je Kuba osvobodila skupino proameriških disidentov.

        Sedaj je v teku zadnji poskus, da bi peterico osvobodili iz ječe. Junija bo namreč floridsko sodišče odločalo o »habeas corpus«, ki ga je zahteval Gerardo Hernandez, član peterice, ki je bil (po nedolžnem) obsojen na dve dosmrtni ječi in dodatnih 15 let zaporne kazni.

        Obamova administracija je že sporočila, da zahtevi nasprotuje.

Zato je v teku po vsem svetu zbiranje podpisov pod peticijo, naslovljeno Baracku Obami, naj obsojencem vrnejo svobodo. Napredne sile v EU so sklenile, da bodo v ta namen zbrale milijon podpisov.

        Bralce Iskre vabimo, da peticijo podpišejo tako, da na desni strani spletne strani www.libertadparaloscinco.org.es poiščejo okvir za zbiranje podpisov v EU in vnesejo potrebne podatke. Niti ni nujno vse, le elektronsko pošto in kraj bivanja.