Volilne dileme v Posočju

Nekaj krajših misli o pripravah na pomladanske volitve v Posočju.

{jcomments on}

Najbliže se je zmagi približal kandidat levice Andrea Bellavite, vendar mu ni uspelo predvsem zaradi namerne razcepljenosti, posledice sklepa stranke SEL Nichija Vendole, da predstavi svojo ločeno kandidaturo. Mobilizacijski efekt skupne levičarske kandidature je splahnel.

Levica bo kajpak lojalno podprla Cingolanija, na volitvah pa bi lahko nastopila enotno. Zveza levice bi se gotovo lahko povezala s Forumom, saj je prepričano podpirala Bellavitejevo župansko kandidaturo in njegove programske smernice. Če bi levica nastopila na volitvah s tremi listami, tvega katastrofo.

Druga pomembnejša občina je gotovo Krmin, kjer se je pred petimi leti uveljavil zgodovinar Luciano Patat in premagal kandiata desne sredine, kljub nasprotovanju sredincev DS (Demokratske stranke). Ti sedaj tvegajo zmago desnice, le da bi spodnesli levičarskega župana Patata, ki ima podporo svoje občanske liste in Zveze levice v njenem okviru. Iz levičarske naveze je spet izstopila SEL, ki tudi v Krminu igra za barve demokratske stranke. Predlagali so primarne volitve, vendar je župan Patat dejal, da nanje pristane samo, če se prej dogovorijo vsi o osnovnih programskih smernicah, česar pa demokrati (in torej SEL) niso sprejeli.

Padel je celo predlog, sad politične treznosti, naj bi kandidatka demokratov Patrizia Puia sprejela v drugem Patatovem mandatu vlogo podžupanje in bi tako v prihodnjem mandatu samo po sebi umevno postala županja. Zdi se, da so demokrati (s priveski) to možnost odklonili in raje tvegajo ločen nastop na volitvah in tveganje, da zmaga desnica.

Tretji primer je občina Škocjan ob Soči, ki je v zgodovini veljala za „rdečo trdnjavo“, dokler ni DS vsilila bivšo demokristjanko Silvio Caruso za županjo. Veliko nezadovoljstva in umik levice iz koalicije je povzročil sklep o gradnji veletrgovskega središča na zelenih površinah pri Pierisu. Za kakšno špekulacijo gre, vedo samo upravitelji. Gotovo pa je, da novega nakupovalnega središča tam – lučaj od Ikee in drugih centrov – ne potrebujejo.

Levičarske stranke (in del levičarjev iz demokratskih vrst) predlagajo primarne volitve in skupen nastop s svojim kandidatom, ki naj spodnese sedanjo demokrščansko navezo.

Ugotoviti moramo le, da se vsaj v Škocjanu SEL obnaša normalno in ne streže interesom sredincev v Demokratski stranki. Videli bomo, kaj se bo iz tega izcimilo.