Štivan 1949

Bolj mineva čas, več se nabirajo dokazi, da zahteva po 7. Federativni republiki ni bila le floskula, temveč razširjena želja med prebivalstvom. Tudi med Italijani, Furlani in Bežjaki v Laškem.

Dva dnevnika, ki so mi ju izročili in sta izpod peresa bolničarke in bolničarja iz furlansko italijanskega okolja, napisi na transformatorju v Dolu na državni cesti št. 55, v Doberdobu izpod nanašenega ometa, v Mošu v angleškem jeziku…

Objavljeni posnetek je izdelek ameriškega reporterja za revijo LIFE. Objavljen je bil leta 1949, se pravi celo dve leti po razmejitvi in pariški Mirovni konferenci. Ameriška javnost je lahko prebrala zahtevo po priključitvi in na zidovih zastave s petokrako.

Prikazano naselje je Štivan; stara srednjeveška cerkev (v njej je na zidovih nekaj glagoljaških napisov) je zunaj vidnega polja, sedanja pa še ni bila zgrajena. Cestna trakova vodita v Tržič (levi) in Gorico (desni). Petsto metrov dlje v smeri Tržiča je stal “blok” – mejni prehod med Svobodnim tržaškim ozemljem in Italijo.