Komu koristi “koristno glasovanje”?

Zadnje čase se veliko govori in piše o „koristnem glasovanju“. To zanima predvsem PD, ki se očitno zaveda, da je njegova še pred nekaj tedni gotova zmaga sedaj pod vprašajem, zaradi nedorečenosti političnih izbir, cincanja med levico in konzervativnim centrom, pa tudi zaradi škandala z banko Monte dei Paschi di Siena, ki smrdi po korupciji.

V naši domačih logih pa se z vprašanjem koristnega glasovanja ubada predvsem Primorski dnevnik, ki preočitno podpira kandidate demokratske stranke, čeprav mu več kot enoletno sodelovanje v vladni večini ni navrglo niti ficka in se še vedno zvija v finančnih krčih, kakor vsa naša manjšina.

Kaj pravzaprav pomeni „koristno glasovanje“? Nekako tako, da od tebe zahtevajo, da podpreš PD, sicer bo zmagala desnica… Da je desnica zmagala tudi po zaslugi PD, nihče ne govori in piše.

{jcomments on}

Pa tudi sicer: volitve so priložnost, ko državljani izbirajo svobodno in enakopravno. Zakaj bi jim kratili pravico, da izberejo listo, ki ji zaupajo?

Pa se raje vprašajmo drugače. Če PD ni bil gotov v lastno zmago, zakaj ni razširil svoje volilne koalicije, v kateri sta samo še Vendola in Tabacci? Zakaj se Bersani sploh ni odzval na telefonske klice Antonia Ingroie, ki mu je ponujal vsebinski dogovor? Seveda, za morebitno pomoč ali zavezništvo bi lista DR zahtevala nekaj programskih koncesij, kot so pravice delavcev in odstop od razsipnih načrtov za hitre železnice, ki se jim vsa Evropa odpoveduje. In, seveda, preklic naročila stotine bombnikov F35, ki bodo izpraznili že prazne državne blagajne in povečali državno zadolženost.

Ne, PD hoče vse zaston j: „Darujte nam kri, tudi če izkrvavite in umrete, le da mi preživimo. Pa niti hvala vam ne bomo rekli!“

Obenem pa se PD ves čas pogaja z Mariom Montijem in njegovo desnosredinsko listo, ki jo podpirajo banke in Vatikan. Zakaj ne vpraša Montija za volilno pomoč v Lombardiji, Venetu in na Siciliji? Saj mu obljublja zavezništvo in je že sprejela večji del njegovega programa, tako, da je celo Vendola sedaj v zadregi?

Pri nas je glavna tema Primorskega dnevnika „koristno glasovanje“ za izvolitev slovenskega parlamentarca, kar je sicer stalnica našega zamejskega tiska. Vendar se nihče ne sprašuje o morebitnih programih in dejavnosti slovenskega parlamentarnega kandidata. Kaj je naredil koristnega doslej in kaj namerava še storiti? Edini otipljivi rezultat je ustavno ponižanje naše dežele, ki nima statusa avtonomije zaradi prisotnosti Slovencev, pač pa zato, ker je Italija z vojno izgubila Istro…

Zakaj pa bi slovenski volilci ob tem nesramnem, avtor ga imenuje svinjskem, volilnem zakonu ne izrazili svojega glasu alternativnim listam in kandidatom? Bo manjšina s tem pridobila ali izgubila? Na to vprašanje odgovora nismo prejeli. Vsi vrtijo samo staro lajno.