Prometni načrt v Trstu: krčenje parkirišč in avtobusov

Tržaški občinski svet je dokončno odobril mestni prometni načrt, ki bo v naslednjem poldrugem letu – to je obdobje v katerem naj bi uvedli vse novosti, ki jih načrt predvideva – popolnoma spremenil način pomikanja po samem mestnem jedru.

{jcomments o

 Sklep o novem prometnem načrtu je bil odobren z glasovi leve sredine, Gibanja 5 zvezdic in Un’altra Trieste (Bandellijevci), vendar ni dobil podpore Zveze levice. Predstavnika Zveze levice Iztok Furlanič in Marino Andolina sta v ponedeljek, 8. julija glasovala proti prometnemu načrtu iz dveh glavnih razlogov.

V prvi vrsti je med cilji prometnega načrta povečana uporaba javnih mestnih prevoznih sredstev na račun avtomobilov. Gotovo je tak cilj hvalevreden, vendar je v letošnjem letu dežela – še pod upravo prejšnjega predsednika Renza Tonda – odrezala preko dva miliona prispevkov tržaškemu podjetju Trieste Trasporti, ki je moral posledično zbrisati kar 580.000 prevoženih kilometrov. Rezi so zadevali zlasti poletno ponudbo in število avtobusov na cestah ob praznikih in ob sobotah. Negativne posledice so že na dlani s prenasičenostjo nekaterih linij ob določenih urah. Za leto 2014 pa je predvideno dodatno krčenje, morda celo večje kot za leto 2013. Zveza levice je zahtevala od župana Cosolinija, da si izbori od deželne predsednice Debore Serracchiani, torej predstavnice njegove Demokratske stranke, zagotovilo, da se bo v letu 2014 kakovost in število prevoženih kilometrov vrnilo na standarde iz leta 2012. Do tega ni prišlo, kar je bilo za Zvezo levice jasen dokaz, da ni bilo politične volje priti do sporazuma v okviru lev esredine. Najbrž zato, ker je bil župan že prepričan na pozitive odziv dela opozicije. Občinska svetnika Zveze levice sta tako naslovila odprto pismo Serrachianijevi, v katerem zahtevajo od predsednice dežele to, kar od nje ni zahteval župan.

Drugi pomemben razlog za negativen glas stranke, ki ohranja svoj levičarski pogled na svet v obdobju, ko je javni sektor vse bolj – in povsem nerazumljivo – pod udarom je težko sprejemljiva zamisel, da se v mestnem središču briše celo serijo javnih parkirišč, naj bodo brezplačna ali proti plačilu, na račun parkirnih hiš, ki jih upravljajo zasebniki. Občina s tako izbiro bo ob pomemben vir zaslužka, medtem ko se bo število avtov v zasebnih garažnih hišah in posledično zaslužek privatne firme Saba Italia, ki je med drugim pod udarom zaradi vse prej kot brezhibnega upravljanja parkirišč in grožnje, da bi v Trstu odslovila devet uslužbencev, bistveno povečalo.

Prava revolucija v prometu je gotovo korajžna, a tudi tvegana poteza. Pozitivno je povečanje števila kolesarskih stez in con za pešce, ravno tako povečanje števila cest izključno za javne mestne prevoze. A tu se poraja vprašanje: kateri avtobusi bodo peljali po teh cestah, če se nadaljuje zmanjševanje ponudbe? Prav zaradi tega ima Zveza levice hude pomisleke nad načrtom, ki po eni strani preprečuje uporabo osebnih avtomobilov, po drugi pa ne nudi dostojne alternative z gosto in smotrno mrežo javnih avtobusnih povezav. (if)