Nove špekulacije s fojbami

Kot če bi že smrdelo po predčasnih volitvah so sredi poletne vročine obnovili polemike o fojbah. Rimski podžupan, ki je levičar, je namreč dejal, da nasprotuje plačanim šolskim izletom v Trst, k bazovski fojbi. Uvedla jih je prejšnja desničarska občinska uprava župana Alemanna. Desnica je zagnala vik in krik, kar je pravzaprav normalno, toda njenim strunam je nemudoma prisluhnil tržaški župan Cosolini in njegova dmokratska stranka. Senator in bivši tajnik Russo je celo napisal, da so v fojbah pobiti ljudje, ki so se borili „za Italijo in demokracijo“.

{jcomments on}

 

Vse skupaj se zdi nekam sumljivo. Morda pa je mogoče zaostrovanje tonov v polemiki razumeti v luči novosti, o katerih se šušlja, čeprav o njih nihče ne piše ali govori.

Pravijo namreč, da je zapadla najemnina med upravitelji bazovske fojbe in borštansko srenjo za zemljišče, na katerem je bil urejen muzej. Najemno pogodbo so podpisali pred leti, ko je župan Di Piazza svečano obljubil, da bo v zameno rešeno vprašanje openskega strelišča. V znak dobre volje naj bi openska partizanska organizacija dobila ključe strelišča, da bi ne bilo vsakokrat treba moledovati za nekajurno odprtje prostora, kjer bi moral biti – po vseh svečanih obljubah – muzej miru, posvečen več kot dvesto ustreljenim talcem in obsojencem drugega tržaškega procesa.

Di Piazza kajpak obljube ni držal, prav tako pa je figa mož tudi sedanji demokratični tržaški župan Cosolini. In strelišče ostaja zaprto.

Zato naj bi se borštanski srenjaši odločili, da tokrat obrnejo logiko. Najprej naj tržaška občina da na razpolago ključe in odobri načrt muzeja miru na openskem strelišču in šele potem bi morda podaljšali pogodbo o uporabi zemljišča ob fojbi. V nasprotnem primeru bi lahko srenja zahtevala, naj se muzej poruši.

Kako so pristojni reagirali ne vemo. Pravijo, da se je tržaški župan zelo razburil in začel groziti Slovencem s hudimi posledicami, tudi kar zadeva doseženo stopnjo kulturnega sožitja v mestu.

Vse ostaja za sedaj za kulisami. Javnost ničesar ne ve, lahko kvečjemu sluti. Toda znamenja so jasna. Rimska ANPI, ki je očitno pod vplivom Demokratske stranke, je objavila v svojem glasilu oster in nesramen napad na zgodovinarsko Claudio Cernigoj ter obnovila tako gonjo o „titovskih zločinih“. Sledijo poolemični in nesramni odgovori tržaških demokratskih veljakov na razmišljanja rimskega podžupana, ki so se mu zdeli izleti na fojbo le potrata javnega denarja v časih vsiljenega varčevanja.

Zanimivo bi bilo vedeti, ali bo tržaška VZPI-ANPI našla pogum in povedala kaj o vsej tej dokaj žalostni zadevi.