Represija vstajnikov v Sloveniji

Piše Rastko Močnik

Pozdravljeni, dobil sem klic vstajnika iz Maribora, ki je bil pridržan na tretji mariborski vstaji. Sedaj so še razširili obtožnico z napadom na uradno osebo (metanje kock). Čeprav na vstajah ni bilo krivih in nedolžnih ter je popolnoma neustrezno soditi dejanja na vstajah po kazenskem zakoniku, lahko povem, da je bil ta vstajnik v času spopadov dokazano na drugem mestu.

{jcomments on}

 

Zaradi obsodbe sedmerice vstajnikov na sedem mesecev zapora, ker represija še vedno traja, ker naslednji skupini vstajnikov grozijo še višje zaporne kazni, ker ni nihče odgovarjal za preventivno priprtje vstajnikov, ki jih je represivni aparat republike korupcije uporabljal kot talce, je treba udariti nazaj. Z gradnjo solidarnosti z vstajniki, njihovimi družinami in prijatelji, ki se soočajo z represijo in s produkcijo pravnih in političnih argumentov, ki bodo jasno pokazali, da je usoda vstajnikov, ki jih melje kapitalistični sistem razredne pravice, usoda vseh nas.

Zato začenjamo z delom na sodelovalni kritični analizi aretacij, priporov, sojenj in obsodb vstajnikov. Na osnovi pričevanj vstajnikov in njihovih bližnjih ter na osnovi kritične pravne analize in kritike prava nasploh, bomo naredili dokument, ki nas bo oborožil z argumenti za mobilizacijo in politični boj. Obenem bomo zgradili solidarnostne vezi. Travma, ki jo državni teror povzroča vstajnikom, njihovim bližnjim in vsem nam zahteva kolektiven odgovor, zahteva konkretne geste, ki pokažejo, da ni nihče sam pred nasiljem skorumpirane države.    

 

Za takšno sodelovalno kritično analizo represije smo priskrbeli sredstva (video oprema…) in prostor za objavo dokumenta (ČKZ). Druge stroške bomo pokrili v okviru socialne zadruge, ki jo ustanavljamo tudi za ta namen. Potrebujemo še predane sodelavce in sodelavke, ki čutijo krivico in želijo nameniti svoje srce in talente boju za svobodo naših soborcev, za svobodo vseh.

Če želiš sodelovati v opisanem projektu, se javi na mail and.kurnik@gmail.com