Delna zmaga levice na Češkem, uspeh komunistov

Predčasne volitve v Češki republiki so prinesle delno zmago levici. Na prvo mesto so se uvrstili socialdemokrati z 21% glasov, na drugo populisti z 18%, na tretje pa komunisti (KČSM) s 15%. Sledijo manjše konzervativne stranke, liberalci in krščanski demokrati.

 

{jcomments on}

V teku so pogajanja o novi vladi. Populisti “malega Berlusconija”, slovaškedga milijarderja Andreja Babiša, ki podobno kakor Grillo poudarja, da se noče povezati z nikomer in ostane v opoziciji. Že od samega začetka je predsednik republike Zeman navijal za levičarsko vladno koalicijo, ki pa ji manjka kakih 15-20 glasov v 200-članskem parlamentu. Socialdemokrati in komunisti jih skupaj imajo 83. 

Dejansko pa nihče ne more računati na trdno vladno večino. Potrebni bodo programski sporazumi, iskanje novih partnerjev, ni pa niti izključena manjšinska vlada levice, ki bi v parlamentu iskala podporo za posamezne točke svojega programa. 

 KČSM vsekakor slavi pomembno zmago, posebno še, če upoštevamo, da je prejšnja oblast prepovedala volilne simbole s srpom in kladivom in komunistično mladinsko organizacijo. Dejansklo imajo češko-moravski komunisti kot simbol rdeči češnji. 

Za KSČM velja, da je nastala iz združitve starih in mladih komunistov. Prvi njihov tajnik je bil Pavol Svoboda, sin generala Svobode, ki je skupaj z Dubčkom predstavljal simbol praške pomladi. Antikomunisti so ga napadli in zabodli z nožem. 

KSČM velja vsekakor za resno, demokraciji in pluralizmu zavezano stranko, katere cilj je demokratični socializem.