Solidarnost z delavci, ki so zasedli tovarno Ideal Standard

Kriza, ki je zajela nekatera industrijska podjetja v naši deželi, kot so Ideal Standard v Orcenigu, Electrolux v Pordenonu in škedenjska železarna, priča o navzkrižju interesov mednarodnega kapitala, ki išče samo dobiček, in razvojnimi perspektivami našega ozemlja.

 

V Italiji, kakor tudi v Furlaniji Julijski krajini, ni programirane industrijske politike, tudi zaradi nesmiselnega neoliberalnega tabuja glede javnih posegov v gospodarske dejavnosti.

Komunisti so mnenja, da morajo javne oblasti, začenši z deželno upravo, ki je že bogato podpirala podjetja, tokrat poseči z jasnim namenom, da se zaščiti zaposlenost in zdravje ljudi. In sicer z odkupom kapitalskih deležev podjetji v krizi, da prevzame večjo odgovornost za bodoče izbire. Tak javni poseg bi vsekakor bil v skladu z 41. in drugimi sorodnimi členi italijanske ustave.

Stranka italijanskih komunistov v Furlaniji Julijski krajini podpira boj delavcev in poziva vse občane, naj jim izrazijo svojo konkretno solidarnost, posebno še v primerih, ko zaostritev spopada terja ostre odgovore, kot je zasedba tovarn. To je sedaj primer Ideal Standard v Orcenigu. Delavci in njihove družine morajo čutiti toplino in pomoč prebivalstva in mladine še posebej, saj se zavedajo, da je to boj za skupno bodočnost.

 

Deželno tajništvo

Stranke italijanskih komunistov

31.oktobra 2013