Tržaški vrh Putin – Letta: zanimanje in protesti

Tržaški vrh Letta – Putin vznemirja, vzbuja radovednost in sproža proteste. O njem imamo lahko različna mnenja, ki pa ni rečeno, da so med seboj v protislovju.

{jcomments on}

 

Predvsem je zanimivo, da poteka ta pomemben mednarodni vrh v Trstu? Zakaj, če pa ruski predsednik Putin pride prej v Rim, kjer se je srečal s papežem Frančiškom, predsednikom italijanske republike Napolitanom in njegovim starim „prijateljem“ Berlusconijem? Ima smisel, da se naslednjega dne vsi preselijo v Trst, poln policije in varnostnikov, za dodatno srečanje z italijansko vlado in njenim premierom Letto?

Odgovorov je lahko več. Med njimi se zdi najbolj zanimiv in morda tudi resničen diplomatski razlog, po katerem naj bi vrh s svetovnim državnikom, članom VS OZN s pravico do veta, krajevnemu javnemu mnenju dokončno potrdil, da Trst je v Italiji in da je govorjenje o STO le prazna politična demagogija.

Tem za diskusijo na vrhu je več. Nekatere zadevajo tudi naše kraje. Luka, naprimer, saj Rusijo zanimajo vse luke v Sredozemlju in torej povezave z njimi. Potem plin, oziroma plinovod Južni tok, ki naj bi povezal ruska plinska nahajališča z jugozahodno Evropo mimo Ukrajine. Plinovod Južni tok zanima Slovenijo, Avstrijo, Italijo. Če bo zgrajen in bo pripeljal ogromne količine plina do in preko naših meja, bo tudi načrt uplinjevalnika nesmiseln. Ruse zanima tudi privatizacija dela energetske družbe ENI, ki jo napoveduje Letta. 

Ruse – tako se zdi – zanima tudi področje za znanstvene raziskave. Trst nudi marsikaj, od sinhrotrona v Bazovici do raziskovalnega središča pri Padričah in centra za teoretsko in jedrsko fiziko v Miramaru.Dosežen je bil pomemben dogovor o sodelovanju med raziskovalnim središčem ladjedelnice in institutom Krilova za dopolnitev načrta za izgradnjo orjaškega ledolomillca, ki bo lahko plul po arktičnem morju tudi s poldrug meter debelo ledeno skorjo. Rusija namerava našim ladjedelnicam naročiti ducat takih orjaških ladij. 

Ruski kapital je v Trstu prisoten, tudi v kriznih serediščih, kot je škedenjska železarna (Severstal).

Končno so na dnevnem redu še nekatere pomembne mednarodne teme, začenši s Sirijo. Karkoli si lahko mislimo o Putinu in njegovem režimu, je neizpodbitno, da je prav Rusija preprečila novo vojno na Bližnjem vzhodu, ko so ZDA, VB in druge zahodne države že načrtovale katastrofalni napad na Sirijo, kar bi povzročilo verižno reakcijo od Irana do Izraela.

Mednarodna vrhunska srečanja so pomembna dejanja, posebno še, ker diplomatska tradicija zahteva, da se pripravijo prej in se ne organizirajo, če ni zagotovljen njihov konkretni uspeh z novimi dogovori in posli. Trst, ki gospodarsko propada, je zainteresiran, da nekaj pridobi od italijansko-ruskega sodelovanja.

Poleg tega pa so v Putinovem potovanju prisotne tudi „senčne“ strani. Kaj je počel na predvečer tržaškega vrha pri Berlusconiju, v palači Grazioli? Za<radi druge večerje, po tisti z Napolitanom na Kvirinalu, je Putin zamudil v Trst za dve uri. Je mar staremu prijatelju obljubil zatočćišče?

V Trstu so vrh Letta -Putin pospremile tudi protestne demonstracije homoseksualcev in nekaterih levih strank.V ospredju pozornosti je bil bivši poslanec SKP Vladimir Luxuria. Medi govorci na trgu Sv.Antona je bila tudi mlada znanstvenica, ki je poudarila, kako podobna vrhunska srečanja gospodarsko močnih držav potekajo v znamenju delitve interesnih sfer na področju energije (plin, nafta), ne glede na usodo okolja in na kakovost življenja ljudi na Zemlji. Dejansko pa to zmanjšuje raven demokracije na svetu.