Končno tudi ANPI in CGIL proti izkrivljanju ustave. Postopek je medtem ustavil Berlusconi

Ko so pravniki Stefano Rodotà, Gustavo Zagrebelski, duhovnik Luigi Ciotti, sindikalist Maurizio Landini in drugi sklicali 12. oktobra množično manifestacijo v bran ustave, je borčevsko združenje ANPI z izjavo svojega predsednika Carla Smuraglie umaknilo svoj pristop, češ da je rimska demonstracija politično obarvana. Mnogi so v tem videli vpliv demokratske stranke, ki je glavna zagovornica spreminjanja ustave po bližnjici in brez soudeležbe ljudstva. Vsul se je plaz kritik, predvsem z baze, kjer so mnogi vračali izkaznice in napovedovali, da je ne bodo obnovili.

{jcomments on}

 

Tako je VZPI-ANPI sklicala na Martinovo, 11. novembra, sejo vsedržavnega vodstva in spremenilo svoje stališče. Skupaj z nekaterimi drugimi množičnimi organizacijami je sprejelo resolucijo, ki jo objavljamo. S tem je vsaj v zadnjem hipu obnovljena enotnost antifašističnih sil. V Trstu in drugih mestih so odbori za obrambo ustave naslovili pozive domačim parlamentarcem (prin nas Rosatu in Blažinovi), naj se glasovanja vsaj vzdržijo in tako omogočijo ljudstvu, da se o morebitnih spremembah ustave izreče na referendumu.

Nepričakovano se je stanje spremenilo, ko je Berlusconi umaknil svojo podporo Lettovi vladi. Izjavil je namreč, da njegova stranka ne bo več sodelovala pri spreminjanju ustave. Če se bo to res zgodilo, bo „minireforma“ člena 138 sprejeta z manj kot 2/3 glasov in bo torej referendum o tem „vulnusu“ republiške ustave spet možen.

V nadaljevanju objavljamo resolucijo, ki so jo – poleg VZPI-ANPI – podpisale še druge antifašistične organizacije, kot ANPPIA in Liberta’ e giustizia, katoliški odbori Dossetti za ustavo ter največja sindikalna centrala CGIL.

USTAVITE SE!

Ustavni zakonski osnutek o oblikovanju odbora za ustavne in volilne reforme, ki ga je senat posredoval zbornici za zadnje branje 23.oktobra t.l., je v nasprotju s črko in duhom 138. člena ustave, ki edini zagotavlja (in je v preteklosti zagotavljal) možnost spremembe ustavne listine. To bi bilo mogoče tudi danes, ako bi ne izbrali druge poti. Da ne govorimo o tem, da je senatni popravek na stežaj odprl vrata sprevračanju temeljev ustavne listine, ko omenja možnost spreminjanja poglavij I, II, III, V in posledično tudi IV in VI.

Zato je odbor „Rešimo ustavo: lahko jo posodobimo, ne pa rušimo“ po daljši razpravi, ki jo je vodil prof. Alessandro Pace, soglasno izrekel odločno negativno mnenje o osnutku, ki ustanavlja parlamentarni odbor za ustavne reforme, o kagterem bo poslanska zbornica v kratkem dokončno glasovala.

ANPI

ANPPIA

CGIL

Comitati Dossetti per la costituzione

Liberta’ e giustizia