Poziv delavcem tržiške ladjedelnice k skupnemu nastopu za mezdno enakopravnost in proti privatizacij

Kar se te dni dogaja v tržiški ladjedelnici je žalostno. Priča smo ločevanju med delavci, zaposlenimi v Fincantieri in delavci zunanjih podjetij, ki delajo po naročilu. Za nas so vsi enaki, delavci vredni zaščite. {jcomments on}

Zato goriški komunisti kličemo vso levico, delavce in sindikate, naj vse, ki delajo v ladjedelnici, združijo v prizadeanjih za dosego dveh ciljev: 1) enaka plača za enako delo, 2) preprečiti privatizacijo Fincantieri.

Prvi cilj je logična posledica protesta domačih in tujih delavcev podjetij, ki delajo po naročilu, saj so žrtve neusmiljene konkurence pri nižanju plač in pravic. Obenem bo izenačenje preprečilo vodstvu ladjedelnice, da bi odpuščala delovno silo z izgovorom, da so zunanja podjetja cenejša. Delavci bodo obenem podvojili svojo pogodbeno moč.

Drugi cilj je prav tako aktualen in neodložljiv. Vlada Letta-Alfano je pod diktatom EU sklenila privatizirati javne ladjedelnice.

Toda Fincantieri je podjetje, ki že leta posluje uspešno in ima, kljub krizi, celo vrsto naročil, ki zagotavljajo delo še za dolgo, vsaj v Tržiču. Za druge ladjedelnice pa so sindikati predlagali sinergijo z drugimi javnimi podjetji, kot je ENI, kar zagotavlja delo vsaj za desetletje. Tu so še italijansko-ruske pogodbe.

Primer Fincantieri dokazuje, da javni poseg v gospodarstvo ni zgrešen, kot mislijo domala vse stranke, od Forza Italia do PD, pač pa lahko zagotavlja delo, kot v Tržiču in okolici. Vstop privatnikov med lastnike Fincantieri pa bo neizbežno spremenil podjetniško strategijo, ki bo težila prej k takojšnjemu dobičku ali celo k novim oblikam fragmentacije dejavnosti.

Zato goriška federacija SIK poziva k mobilizaciji delavcev in sindikatov v boj za enakopravnost in gospodarski napredek, proti poskusom, da se ljudsko ogorčenje in jezo izkoristi za cilje skrajne desnice.