Shod proti korupciji in privatizaciji v Ljubljani

Shod je priredila skupina Krčač. Na Prešernovem trgu se je zbralo nekaj sto ljudi, ki so nato odšli pred parlament. Poudarili so, da smo soočeni z vse večjim razmahom korupcije v Sloveniji. Pred časom je zaradi nemoči odstopil tudi senat Komisije za preprečevanje korupcije. Domala vse stranke in vladajoče elite hitijo zagotavljati, da so tokrat zares odločene obračunati s korupcijo. Vlada nas prepričuje, da bo s korupcijo opravila privatizacija družbenega premoženja.

 

{jcomments on}

Korupcijo, ki je po definiciji prevlada zasebnega nad skupnim interesom, naj bi torej odpravili tako, da bi družbeno premoženje podelili v roke zasebnikom, ki jih vodi edino lastni interes. Jasno je, da vlada s tem problema korupcije ne bo rešila, temveč bo s privatizacijo zgolj legalizirala prevlado zasebnega nad skupnim interesom in polje zasebnega razširila na račun skupnega. Vlada si s tem pilatovsko umije roke in se reši odgovornosti do zaposlenih, njihovih družin, lokalnih skupnosti in ne nazadnje vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije. Zadovoljevanje družbenih potreb nasprotno prepušča trgu ali, rečeno drugače, vsakemu posamezniku in posameznici v konkurenčni tekmi z vsemi ostalimi.

Zato demokratični socialisti zahtevamo celovit obračun s korupcijo. Treba je odpraviti pogoje, iz katerih se napaja korupcija. Privatizacija ni rešitev, temveč poglabljanje problema. Zato zahtevamo, da se privatizacija ustavi. Namesto nje je treba omogočiti demokratični nadzor in upravljanje tistim, ki jih delovanje podjetij v resnici najbolj zadeva – delavcem in lokalni skupnosti.

Iniciativa za demokratični socializem (IDS) podpira protestni shod proti korupciji Shod soočenja, ki bo potekal v petek 17. 1. 2014 ob 15:00 na Prešernovem trgu v Ljubljani. Ob tem ponovno postavljamo zahteve, ki smo jih zapisali že ob decembrskih protestih. Da bi odpravili sistemsko korupcijo, moramo zahtevati veliko več kot le transparentnost in etične kodekse, ki se običajno ponujajo kot rešitev. Zahtevati moramo odpravo sistema, ki korupcijo poraja. Zahtevati moramo nič manj kot odpravo kapitalizma.

Proti korupciji – za demokratični socializem!

Zato demokratični socialisti:

1. zahtevamo polno podporo vlade delu Komisije za preprečevanje korupcije in državnega davčnega urada ter povečanje njunih pristojnosti! Prvi korak v boju proti korupciji je okrepitev ugleda in pristojnosti nadzornih institucij.

2. Zahtevamo takojšnjo prekinitev privatizacij državnega premoženja! Liberalni ekonomisti nas prepričujejo, da bodo privatizacije onemogočile korupcijo. Če bi to držalo, je južno in vzhodno od nas sploh ne bi bilo več. Pa je ravno obratno: javne lastnine tako rekoč ni več, korupcije in klientelizma pa kot listja in trave!

3. Zahtevamo (ponovno) ustanovitev državne knjigovodske agencije! Trenutna razpršenost nadzora nad kapitalskimi tokovi služi le tistim, ki svoje transakcije skrivajo pred budnim očesom javnosti. Zato zahtevamo enotno agencijo za enoten in učinkovit nadzor nad kapitalskimi tokovi.

4. Zahtevamo uvedbo politike odprtih knjig! Vsa podjetja, zasebna in javna, morajo javnosti omogočiti poln dostop do vseh podatkov o svojem poslovanju. Le tako lahko zagotovimo preglednost poslovanja, ki je pogoj za odpravo korupcije.

5. Zahtevamo javno dostopne dohodninske napovedi! Javnost mora imeti dostop do podatkov o plačah in nagradah javnih uslužbencev ter zaposlenih v državnih podjetjih in bankah, pa tudi v tistih zasebnih podjetjih in bankah, ki z državo poslujejo.

6. Zahtevamo demokratično imenovanje članov uprav v državnih podjetjih in bankah! Izkazalo se je, da ne zasebnemu kapitalu ne političnim elitam ni v interesu dolgoročen razvoj podjetij: vsi težijo le k maksimalnemu kratkoročnemu profitu. Čas je, da upravljanje podjetij in bank spet prevzamejo tisti, ki ne bodo uničevali delovnih mest in izčrpavali podjetij, torej zaposleni in širša skupnost.

7. Zahtevamo preoblikovanje sistemsko pomembnih bank v javni servis po zgledu javnega šolstva in zdravstva! Banke morajo služiti javnemu interesu, ne zasebnemu. Strateške investicije morajo biti demokratično načrtovane in koordinirane v skladu s potrebami ljudi, ne kapitala.