Žareča krogla nad Trstom (znanstvena fantastika?)


Manjša skupina afganskih talibov se je prikradla do miljskih hribov. Prišli so iz Bosne, kjer so se pod vodstvom Osame Bin Ladna borili proti Srbom in Hrvatom. To je bilo pred 15 leti, potem jih je CIA preusmerila na Kosovo, da so organizirali UCK. Odtlej delajo sami zase. 

Nad MIljami jih je čakal avto, v katerem je bila skrita prenosna raketa Stinger. Lahko si jo daš na rame in izstreliš proti cilju, ki je oddaljen par kilometrov.

 

{jcomments on}

    S Hrovatinov je pogled na Žavlje in novi uplinjevalnik, kakor če bi zrl z balkona. Ahmed je položil zeleno cev na ramo, pomeril in izstrelil. Raketa je zadela cev, ki je povezovala tanker z rezervoarji na kopnem. Iz cevi je v hipu začel uhajati globoko zamrznjen plin, ki se je razlezel daleč naokoli kakor gosta megla. Pokrila je Žavlje, Milje, Škedenj, Kolonkovec, Sveto Ano, Naselje sv. Sergija in še naprej, mimo Domja in Krmenke do Doline in Boljunca.
    Minilo je le nekaj minut, ko se je bela megla začela redčiti. Plin se je ogrel in začel mešati s kisikom. Še nekaj minut, pa je bil vnetljiv. Vnela ga je prva iskra in nikoli ne bomo vedeli, ali je to bilo iz škedenjske železarne ali iz izpušne cevi mopeda. V hipu je nad Trstom zažarelo, zabliskalo, kakor močna strela. Bobnenja eksplozije prebivalci spodnjega predela ob miljskem zalivu niso nikoli slišali, saj jih je plamen zoglenel in upepelil. Hiše so zagorele. Eksplozijo so slišali s Krasa, kamor je zapihal vroč in smrdljiv veter.
    Župan Roberto Dipiazza je zavihal nos in pred vonjem po ožganem mesu zaprl okna svoje vile nad Grljanom.
    3.avgusta 1972   so teroristi skupine Črni september zažgali z bombami dve cisterni nafte pri Dolini. Ena je eksplodirala. Na srečo ni bilo žrtev. Tudi tedaj so trdili, da je nesreča pri naftovodu nemogoča!
Podpišite peticijo proti gradnji uplinjevalnika pri Žavljah!