Zagonetne okoliščine smrti rimskega transa Brende

Uboga Brenda, da je morala umreti na oltarju rovarjenja na italijanski politični sceni.

Morda ni bila povsem nedolžna, saj se zdi, da je bila kolešček v mehanizm, s katerim so izsiljevali in politično ugonobili pedsednika dežele Lacij Piera Marazza. Zdi se namreč, da je trans Brenda filmala orgino z guvernerjem, ki je pred tem jemal mamila. Potem pa se je nekaj zgodilo, da so jo ubili. Kajti o tem res ne morre biti dvoma. 

Ubita je bila najbrž zato, ker je vedela več od tega, kar je povedala. In, kar je najpomembnejše, vedela je stvari, ki ne zadevajo samo Marazza, pač pa tudi druge politike. Morda celo z desne strani. 

Sumljivih je več okoliščin. Najprej dejstvo, da je scena dogajanja že spet rimska ulica Gradoli. 

 

Tu je bil svoj čas brlog rdećih brigad, kjer je Mario Moretti zasliševal ugrabljenega (in potem ubitega) Alda Mora. 

Ulico Gradoli je imenoval Romano Prodi, po izmišljeni spiritistični seansi s prijatelji, a so policijo raje posllai v istoimensko vasico sredi Apeninov. 

Predvsem pa je ulica Gradoli zanimiva za to, kar piše komunistični senator Sergio Flamigni, najboljši poznavalec “afere Moro” in terorizma pri nas. Flamigni je namreč – med drugimi – objavil tudi knjigo, v kateri dokazuje, da je večina luksuznih rezidenc v tej rimski ulici last italijanskih tajnih služb, oziroma z njimi povezanih nepremičninskih podjetij.

In glej, prav tja so odpeljali Alda Mora. Prav tam je imel vodja Rdečih brigad Moretti svoj sedež! 

Sedaj je ulica Gradoli spet v ospredju zagonetnih dogajanj, ki mejijo med kriminalom in politiko.

Morda bi se morali spet vprašati: “Qui prodest?”