SLABŠA ŠOLA, VODA NAPRODAJ, JEDRSKE CENTRALE

   Kaj počnejo s šolo? Berlusconijeva vlada je v kratkem času spodnesla temelje višji srednji šoli, iz katere bo poslej izpadlo veliko mladih, v zameno pa jim ponuja vajeništvo pri 15 letih namesto enega leta študija…

   Skratka, desnica hoče, da bi se vrnili za dve stoletji nazaj v čas, ko je bil študij privilegij bogatih, revni pa so morali iskati delo, če so ga kje našli in to zelo poceni. Kakor, da bi ne vedela, da razvoj temelji na znanju. Da, toda na znanju sinov in hčera bogatejših slojev, drugi pa naj kar crknejo!

    Proti Gelminijevi in njenim “reformam” se je svoj čas dvignilo množično gibanje dijakov in študentov. Kaj še čakamo?

    In to ni vse. Tu je še voda, ki je po splošnem mnenju bistvena za življenje ljudi, a jo je ta vlada (sledeč tudi Bersanijevim dekretom) kratkomalo privatizirala. Kar pomeni, da bo njeno ceno doložal tržni zakon. Nekateri bodo s tem bogateli. 

    V južni Afriki so za javne pipe revnih predmestji uvedli kreditne kartice. Bomo kaj podobnega dokačali tudi pri nas?

    Na koncu še nekaj o jedrski energiji. Desnica je sklenila, da navzlic protijedrskemu referendumu, pnoovno uvede v Italiji jedrske elektrarne. Nekatere bi tako dokončali, saj so gradnjo ustavili pred par desetletji. Druge bi zgradili na novo, medtem pa bi kupovali energijo jedrskih elektrarn iz sosednjih držav, kot sta Albanija in Slovenija. Za Krško vlada v Italiji veliko zanimanje in ENEL bi kar sama sodelovala pri gradnji novega bloka JE Krško.