Župan Dipiazza v primežu Severne Lige in “Bandellijevcev”

Eppur si muove”! (Vendar se premika). Po tem stavku je še sedaj širom sveta znan italijanski znanstvenik in astronom Galileo Galilei. No, na tržaški občini smo v zadnjih mesecih zelo daleč od te Galilejeve izjave, saj se v bistvu nič ne premika. Že pred božično prekinitvijo je bilo število izglasovanih sklepov res mizerno in nobeden od teh ni bil posebno pomemben. 

{jcomments on}Tudi začetek leta 2010 se ni bistveno razlikoval, saj smo na prvem občinskem svetu (po skoraj enomesečnem molku!) izglasovali le tri sklepe, ki ne bodo bistveno vplivali na razvoj tega mesta. Očitno se res nič ne premika, a razlogi za to so dobro znani. Manevrski prostor sedanjega župana Roberta Dipiazze je iz dneva v dan manjši, njegova večina pa vse manj strnjena. Trst postaja nekako tisto, kar je rimski parlament vse od zadnjih volitev dalje. Večina je v primežu severne lige.

V tržaški občinski svet Severna liga leta 2006 ni izvolila niti enega predstavnika, a nato ji je le uspelo ustvariti svojo skupino z dvema svetovalcema (eden je bil izvoljen na občanski listi župana Dipiazze, drugi pa v stranki Forza Italia). Sicer dva glasova ne moreta odločilno vplivati, saj naj bi imel župan vseeno trdno večino (začetno razmerje 25:16, brez severne lige 23:18). Vendar je nato nastala nova vrzel, ko je Dipiazza zamenjal odbornika Bandellija. Štirje svetovalci desne-sredine se s to odločitvijo, ki je bila sad pravega »diktata« s strani podtajnika Roberta Menie, niso strinjali in so ustvarili novo svetovalsko skupino.

Po novem lahko torej župan računa na izključno 19 gotovih glasov na 41. Sedem občinskih svetovalcev (2 Severne lige, 4 »Bandellijeve liste« in nekdanji član marjetice Alessandro Minisini) pa glasuje glede na lastne oziroma strankarske interese. Skratka, situacija na tržaški občini je vse bolj nejasna in v kratkem bomo na tržaški občini glasovali proračun za leto 2010. V tistem trenutku bo postalo jasno, ali ima župan Dipiazza za sabo še neko večino, ki ga popdira. Svetovalca Severne lige sta že napovedala, da ne bosta podprla proračuna, če ne bo vnešenih določenih popravkov. Ligašem se bodo najbrž pridružili še štirje svetovalci t.i. Bandellijeve skupine. Obeta se torej proračun, ki bo neko skorpucalo. Tvegamo, da bi v obdobju, ko bi moral proračun nameniti vse večja sredstva sociali, saj se število revežev zaradi dolge in hude ekonomske krize stalno veča, v resnici postal proračun sad kompromisov in zahtev raznih strank, ki bi gledale bolj na lastne interese, kot pa na interese mesta.

Tako naj bi po želji Severne lige ne prišla v poštev določena socialna pomoč za tiste prebivalce, ki niso »dovolj Tržačani«, to se pravi, ki so se preselili v naše mesto pred manj kot petimi leti. Če je bilo nekoč zloglasno geslo skrajnodesničarske Fiamme tricolre »Prima gli italiani« (najprej Italijani) postaja zdaj aktualno geslo »najprej čistokrvni Tržačani«. Ko bi le čistokrvni Tržačani sploh obstajali. Zdaj je Severna liga zahtevala še odstop odbornika za šolstvo Giorgia Rossija, nategovanje vrvi postaja vsakodnevni konjiček te stranke, sum pa je, da bodo »ligaši« le nekaj dosegli. Kar za demokratični del mesta Trst gotovo ne bo pozitivno.S takim upravljanjem mesta se seveda ne moremo strinjati. Aprila 2011 naj bi bile občinske volitve.

Bomo videli, če bo župan Dipiazza do takrat uspel nekako životariti ali bo obratno moral priznati, da nima več neke večine in se bo torej odločil za odstop. Če bi pred tistim datumom prišlo do kakega pretresa v največji občini tržaške pokrajine, bi to spravilo v hude težave tako levo kot desno sredino. Prav zato je naloga levih strank, da čimprej spodbudijo srečanje vseh sil, ki želijo mestu predstaviti alternativni razvojni načrt tega mesta. Kjer bo program na prvem mestu, ne glede na to, kdo naj bi bil možen kandidat za župansko mesto.