Darilo bralcem “Le Monda” prvo tudi v Sloveniji


Prejšnji teden je eden izmed najuglednejših evropskih časopisov, pariški “Le Monde” obdaril svoje bralce s knjigo, ki naj bi jim pomagala razumeti trenutno krizo svetovnega globalnega gospodarstva. V roke so dobili “Komunistični manifest”, ki sta ga napisala Karl Marx in Friedrich Engels. Hkrati je francoski dnevnik posvetil kar štiri strani temi “Komunizem kot filozofska prikazen”.

{jcomments on}
Hkrati je ugledna francoska revija “Le Nouvel Observateur” objavila diskusijo med “novim filozofom” Bernardom Henryjem Levijem in svetovno znanim slovenskim marksistom Slavojem Žižkom na temo “Komunistična ideja se vrača”. Henryju Leviju, ki mu sama misel na povratek komunizma požene mraz v kosti, kljub temu pa meni, da gre za “zelo globoka čustva”, ki se soočajo z napol prelomljeno zgodovino in “željo po čistosti,  ki poraja totalitarne skomine”, odgovarja slovenski marksist Slavoj Žižek z ugotovitvijo, da je odgovor na vprašanje o obujanju komunizma po njegovem zelo skromen: “Kljub elementom naivnosti skuša komunizem odgovoriti zelo realnim,<pravzaprav katastrofalnim antagonizmom sodobnega kapitalizma. Naj jih navedemo le nekaj: nevarnost popolnega uničenja okolja, rastoča odrinjenost svetovnih sirot in njihova ločitev od vključenih v družbene tokove…in še porajanje biogenetskih tehnologij, ki kratkoročno dopuščajo spreminjanje človeške prirode. Ta privatizacija, to uničenje vsega, kar nam je skupnega, poskus izsiljevanja našega fizičnega in družbenega bistva, vse to neizbežno poraja željo po novih kolektivnih oblikah odločanja. Ne prepuščajmo naše bodočnosti državi, niti trgu: to je zame komunizem.”

Mimogrede: “Komunistični manifest” Marxa in Engelsa je v obdobju najostrejših delavskih nastopov v Sloveniji bil ponatisnjen in razprodan. Dlje časa je bil najbolj iskana knjiga na Slovenskem. Tudi v tem primeru mu je Slavoj Žižek napisal uvodno misel.

V Italiji je ob spoznanju, da levica ne bo premostila svoje krize brez idejnega razčiščenja, sredi decembra lani nastalo Združenje Marx XXI, ki razpravlja predvsem o marksizmu enaindvajsetega stoletja. V njem so včlanjeni vidni predstavniki italijanske levičarske kulture. Včlanjevanje v Združenje Marx XXI  je še v teku!