Levica napreduje in zmaguje v Franciji in Rusiji

    Kdo pravi, da levica ne zmaguje? Tokrat v Franciji, kjer je levica (predvsem socialisti) porazila desno sredino predsednika Sarkozyja in osvojila večino deželnih uprav. Socialisti so zbrali skoraj 30% glasov, Sarkozy pa 28. Na skrajni desnici je Le Pen dobil 12%, toda za razliko od Italije v Franciji velja pravilo, da s šovinisti in ksenofobi nihče ne sklepa zavezništev. Raje ostane v opoziciji, kakor da bi si umazal roke.
{jcomments on}
    V Rusiji so tudi imeli upravne volitve. Putinova “Enotna Rusija” nazaduje, čeprav ostaja prva stranka v državi. Trdno na drugem mestu (okoli 20%) ostajajo komunisti Genadija Zjuganova, ki so osvojili pomembno sibirsko središče Irkutsk in izvolili tamkajšnjega župana.
    
    Levica v svetu še vedno odigrava pomembno vlogo. Vlada skoraj celo Latinsko Ameriko (trenutno razen Čila in Kolumbije), v Evropi komunisti vladajo na Cipru, v Aziji pa na Kitajskem, v Indokini (Vietnam, Laos, Kambodža) in indijskih zveznih državah Kerala, Bengala in Kalkuta, skupaj 250 milijonov prebivalcev. V Indiji pod rdečimi zastavami ostajajo predvsem najbolj razvite zvezne države.