Cerkev med pedofilijo in celibatom

Katoliško cerkev pretresajo pedofilski škandali. Vesti o spolnem zlorabljanju otrok prihajajo od vsepovsod: z Irske, ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Italije nin tudi Slovenije. V sosednji državi je bilo nekaj duhovnikov celo obsojenih na zaporno kazen. Eden se še skriva.
{jcomments on}
Gotovo ne gre za novost. Pedofilija je bila v cerkvenih krogih stalna spremljevalka moralističnih gonj proti spolnosti na splošno in homoseksualnim odnosom še posebej. Zato je cerkvena oblast te pojave skušala skriti, kolikor se je le dalo. Sam prefekt za verske zadeve kardinal Joseph Ratzinger je pred dobrim desetletjem izdal okrožnico, v kateri je podrejenim svetoval čimvečjo previdnost in izogibanje javnemu obravnavanju primerov. Kar so mnogi razumeli tudi kot prikrivanje zločinov pred sodstvom.
Zadnje čase pa so se žrtve spolne zlorabe ojunačile in začele v javnosti govoriti o lastnih stiskah. Marsikateri pojav je končal pred sodiščem, cerkveni dostojanstveniki so morali plačati odškodnino in sprejeti zasluženo kazen.
Ni se torej pojav povečal, pač pa le samozavest žrtev, ki poslej niso več skrivale pred drugimi lastne stiske in so s prstom pokazale na krivce.
Papežu Ratzingerju ni preostalo drugega, kakor da pojav obsodi in de facto prekliče okrožnico, v kateri je svetoval molk in previdnost.
Ni pa zbral dovolj poguma, da bi priznal kaj več. Naprimer to, da je cerkev uporabljala dvojno merilo: obsojala je uporabo kondomov ali tablete naslednjega dne, posegala je na področje spolnosti, obsojala istospolne zveze, obenem pa samo sebe in lastne grehe čimbolj podcenjevala. Morala bi se torej opravičiti vsem, žrtvam pedofilskih napadov a tudi vsem ženskam in mladim, ki jih je terorizirala s svojo fobijo do spolnosti. In milijonom afriških domačinov, ki so umrli zaradi Aidsa, ker jim je cerkev prepovedala uporabo kondomov.
Zadnja rešitev, ki se je cerkvena oblast boji kot hudič krščene vode pa je odprava celibata, ki ga je uvedla pred tisoč leti zaradi lastninskih razlogov in z verskimi dogmami nima najmanjše zveze. Kajti priznanje pravice duhovnikov in bogoslovcev do zdrave spolnosti bi najbrž krepko zmanjšala pojave spolne zlorabe in podobne deviacije. V Vatikanu se širijo govorice, da bodo celibat odpravili… čez 50 let. Tedaj pa bo prepozno.