Nepričakovan dogodek tudi na slavnostni akademiji UP

Letošnja slavnostna akademija Univerze na Primorskem bo ostala v spominu predvsem zaradi dveh dogodkov, ki so se zgodili povsem nepričakovano.

Letošnjo Slavnostno akademijo Univerze na Primorskem bo poleg sprejema slavnostnega gosta in govornika Boruta Pahorja, ki so je ob prihodu na rektorat univerze pričakala skupina študentov, ki je protestirala zaradi predloga Zakona o malem delu, zaznamoval še drug protokolarno nenačrtovan dogodek.

Tik ob zaključku uradne slovesnosti v koprskem gledališču, je na oder pristopil študent Fakultete za humanistične študije Martin Krauser, ki je izrazil svoje nestrinjanje do stališč univerze in samega vsebinskega jedra današnje slavnostne akademije.
“Kot humanist, študent in državljan sem ob tej posebni in enkratni priložnosti primoran vzeti besedo ter zavpiti, da preženem vsako senco kakršnegakoli dvoma: nimamo razloga za slavje”, je uvodoma dejal Krauser, ki je v nadaljevanju ocenil, da država predaja univerzo dobičkarstvu in birokratizaciji znanstvenega polja. Ob tem je Krauser pred sicer sproti odhajajočo množico akademikov, študentov, visokih predstavnikov politike ter gospodarstva ocenil, da je politika financiranja visokega šolstva nezadostna in duši pedagoško aktivnost univerze. Krauser je še ocenil, da univerza “iz nedopustnega strahu, koristoljubja ali nevednosti dopušča da dobičkarske klike znotraj univerzitetnih institucij poniževalno in podlo izigravajo ter izkoriščajo svoje kolege; kakovost študija ter kritični angažma študentov ali profesorjev pa jim je poslednja skrb”.

“Kričim študent številka 92071063, da kot država, univerza ali akademija, nimamo razloga za slavje”, je ob skromni podpori aplavzov dejal Krauser in zapustil oder. Kasneje nam je dejal, da je po njegovem mnenju prišlo do podreditve visokega šolstva ekonomiji pri implementaciji bolonjske reforme študija.

“Po eni strani je univerza javna institucija, po drugi strani pa Vlada ne zagotavlja dovolj denarja, da bi bila javna institucija, zato delajo pedagogi in pedagoginje po 8 ur na dan cel mesec za 300 evrov, za druge pa je dovolj denarja”, je ocenil študent Erik Božič, ki je bil prav tako prisoten na današnji slavnostni akademiji. Božič je še kritiziral današnji potek seje Akademskega zbora Fakultete za humanistične študije, kjer so poskusili sprožiti podobno razpravo, vendar naj bi stroge protokolarne zahteve preglasile sicer kakovostno debato.

Ob robu slavnostne akademije smo za komentar zaprosili tudi predsedniko Študentskega sveta UP Olgo Kaljada, ki je bila nad prispevkom Krauserja presenečena. “Slišim, da je bil prekinjen akademski zbor, žal do sedaj nisem nič vedela o tem in sem nad takim nastopom malce ogorčena, sicer njihova stališča podpiram, menim pa, da bi se moralo o tem tudi prej pomeniti”, je menila sogovornica.

Zgovornejši pa so prizori v zgornjem video prispevku. O poteku današnje slavnostne akademije pa bomo podrobneje poročali med jutrijšnjimi novicami.

Video prispevek je mogoče videti na naslovu:
http://www.primorska.info/novice/7706/nepricakovan_dogodek_tudi_na_slavnostni_akademiji_up