IZ-HOD

Smo skupina obcanov, ki deluje pod imenom IZ–HOD. Letosnje poletje bomo na po vzgledu velikih pohodov , opozarjali na neustreznost in neucinkovitost obstoja totalnih ustanov. Od 18. julija do 24. avgusta bomo obhodili vse psihiatricne bolnisnice in posebne zavode, nekaj zavodov za usposabljanje, domove za ostarele, za mladino in otroke, za tujce in druge v Sloveniji. Zaceli bomo v Hrastovcu in koncali v Ljubljani. Izhod bo dolg 700 kilometrov.

{jcomments on}

 

Na pohod se odpravljamo kot ljudje in drzavljani (nismo organizacija ali drustvo) za soljudi in sodrzavljan(k)e za skupno dobro vseh.  Temelj pohoda in nas glavni princip je solidarnost in prijateljstvo med ljudmi.

Zato ne bomo sprejemali sponzorstev in donacij. Pricakujemo pa gostoljubje od ustanov, ki jih bomo obiskali, lokalnih skupnosti in drustev na nasi poti in ljudi, ki jih bomo srecali. Pricakujemo, da nam bodo ustanove ponudile streho nad glavo, hrano, pijaco in prevoz za tiste, ki ne morejo hoditi. Pricakujemo, da bomo v njih skupaj s stanovalci in osebjem organizirali prireditve strokovnega in kulturnega znacaja. Ce nam ustanove nase poti ne bodo nudile gostoljubja, smo prepricani, da nas bodo sprejeli ljudje.

Celotna pot je razdeljena na 33 etap. Vsak dan bomo prehodili eno etapo – od 15 do 25 kilometrov na dan. Pohodniki se bomo vsako jutro odpravili iz enega kraja, hodili bomo dopoldan, tisti, ki ne bodo mogli hoditi se bodo peljali. Vsak sedmi dan bomo pocivali. Vsako popoldne bomo preziveli v instituciji, kjer se bomo pogovarjali z zaposlenimi in s stanovalci. Poskusali bomo izvedeti, kaksne so njihove sanje in zelje, tezave in dileme. Sprasevali jih bomo o moznosti sprememb, njihovih nacrtih za boljse zivljenje in delo. Na vsaki postojanki bomo predvidoma organizirali strokovno diskusija in kulturno–zabavno prireditev  (koncert, predstavo, poezijo, ples, karaoke, cirkus itd.). Nekateri dogodki bodo potekali v ustanovi, drugi v mestu, kraju v blizini. Bivanje in prireditve bomo organizirali skupaj z ljudmi, ki zivijo in delajo v ustanovah in tistimi, ki zivijo v okolici.

PRIDRUZI SE IN SODELUJ!! KAKO?

          v vsakem kraju bomo organizirali skupine, ki bodo pred nasim prihodom pripravile kulturno prireditev dogodek, ce zelis sodelovati (kot organizator/ka, koordinator/ka/nastopajoc/a), poslji e-mail na: prireditve@iz-hod.info

          ce zelis sodelovati pri organizaciji IZ-HODA, poslji e-mail na: organizacija@iz-hod.info

          ce te zanima sodelovanje in delo v skupini za zagovornistvo in preselitve, ki zagovarja uporabnike pri prikljucitvi za IZ-HOD, preselitve in dobro pocutje, poslji e-mail na: zagovornistvo@iz-hod.info

          ce pa te pritegne sodelovanje z mediji in promocija pohoda, nam pisi na:                    mediji@iz-hod.info

          ce imas predloge, jih posreduj na

Torej, obstaja veliko moznosti za vkljucitev – lahko se vkljucite v zgoraj nastete delovne skupine, lahko se nam na pohodu pridruzite samo za eno uro, lahko za en dan, lahko za en vikend, teden, mesec ali celoten IZ-HOD, lahko nas pricakate, se udelezite dogodkov, lahko nas spremljate na spletu, se vkljucite v razprave v zvezi s pripravo pohoda, lahko v zvezi s temami, ki jih pohod odpira. Vsaka podpora in sodelovanje sta dobrodosla in potrebna. Oblikovali bomo lokalne odbore IZ-HODA v vsakem kraju, sestavljene iz somisljenikov bodisi iz ustanov ali skupnosti – vse pozivamo, da organizirate nas sprejem in prireditve. Lokalni odbori bodo delovali tako, da se tisti, ki vas sodelovanje zanima prijavite na spletu in povezete med seboj. Za druge informacije ali kakrsnokoli potrditev sodelovanja pa, da se povezemo na:

          www.iz-hod.info

          www.facebook.com

Pot bomo prehodili in s tem jasno ter vztrajno kazali sporocilo: pomoc, podpora, zdravljenje in bivanje ne sodijo v velike, totalne in zaprte ustanove. Poznamo veliko boljsih oblik, ki nadomescajo klasicne institucionalne modele. Zakaj se o njih ne bi pogovarjali in jih upostevali?