Čredni nagon

{jcomments on}POSTRUŠNIKI
Kdo so to?

Gre za razmeroma majhne glodalce, ki živijo v severnih predelih Evrope in Azije. Zaradi najrazličnejših vzrokov se jim ritem kotenja pospeši in namnožijo se do tolikšne mere, da so prisiljeni v množične selitve. Na videz ni pravega vzroka njihovemu početju, saj gre na srednji rok po pravilu za samomorilsko početje, pa so si na tistih zemljepisnih širinah sicer redko naseljeni ljudje začeli razlagati, da gre za neobrazložljiv nagon. Tako je in odveč bi bilo iskati razumske vzroke!

Znanost pa je začela razkrivati vedenjske dinamike, vzroke in posledice. Med ostalim je dovolj nekaj zdrave pameti, da se podre legenda o tem, da žene neznana sila postrušnike v množičen samomor v Severno morje: živalice se selijo v vse smeri in na svoji poti najdejo tudi vodne tokove. Običajno jih preplavajo, toda, kako naj vedno, da je včasih pred njimi fjord in ne reka…

Ali je Spletna Iskra uvedla naravoslovni kotiček? Zanimiv bi bil, a ne gre za to.

Gre za miselne asociacije z vedenjem italijanskega volilnega telesa, ki naj bi na videz brez opredeljivih vzrokov rinilo v iskanje znosnejših oblik življenja. Nekaj pač mora napraviti in se premika, saj ne ve, da nima pred seboj novih površin tundre, niti ne le ozke reke, ki jo je pač potrebno preplavati, a je na drugi strani Indija Koromandija. Pred njim je širok in globok fjord.

Naj me pa nihče ne basa, da so silnice in vzroki zaviti v tančico skrivnostnosti ali odvisni zgolj od karizme ‘gospodarja nad fjordom’.