Na Sabotin

Sabotin je gora, ki ‘govori’. Vsi sicer imamo v mislih zgolj polemiko, sarkazem, ironijo, prevračanje kamnov in njihovo ponovna nameščanje ter končno odpravo napisa NAŠ TITO ali vsaj njegovega bistvenega dela, nihče pa se ne obregne ob že desetletja prisoten (s kratkim predahom) svetlobni pojav, ki se na istem hribu prižge vsak večer ob mraku in odseva v goriško ravnico italijansko trobojnico. Če je v našem prostoru Titov napis provokacija, je sicer nevtralen državni simbol prav tako (in nič manj! posebno če poznamo genezo postavitve).

{jcomments on}

Zaradi odpravljanja napisa in vseh naslednjih faz se je oblikovala zamisel, ki jo društvo »25. maj« uresničuje nekaj zadnjih let, da na predvečer konca vojne v Evropi (9. maj), to se pravi 8. maja, povabi simpatizerje na Sabotin, kjer, čim se zmrači, zažari s pomočjo bakel napis TITO. Da je na razpolago tudi pasulj in kroži nekaj polnih kozarcev za proti vlagi, je samo po sebi umevno. Tudi nagovor je v navadi.

Letos je pobuda izjemoma datumsko premeščena na 4. maj zaradi okrogle obletnice Titove smrti. Na sestanku predstavnikov severnoprimorskih krajev, v okolici katerih je kakšen jumbo napis TITO, so se odločili, da poenoteno na isti dan in ob isti uri vsi napisi zažarijo. Kaj ko bi se kakšen obiskovalec te spletne strani odločil, se pozanimal za najbližjo možnost in se udeležil kakšnega izmed srečanj. Jaz navijam za Sabotin.

Tako bodi!