Pota enotnosti na domači levici

    Za nami so 25.april, dan osvoboditve, in prvi maj, mednarodni praznik dela. Levica se je tokrat predstavila za spoznanje bolj skupaj kot doslej.

 

V Vidmu so furlanski komunisti korakali s skupnim transparentom in pripravljajo javno razpravo o fojbah.  V Trstu so pota enotnosti, kljub formalnim sporazumom o Zvezi (federaciji) levice, težavnejša in bolj zapletena. Kajti mnogo je odvisno od dobre volje pri ljudeh, včasih pa se nam zdi, da so presodki, stare zamere in pomanjkanje daljnovidnosti, močnejši od dobre volje.     
Izjema so ženske, ki so v svojem soočanju in javnih prireditvah, povezanih s spominom na odporništvo, delovale tako, kakor da bi ne bile več strankarsko razdeljene. Ni naključje, da so njihove pobude doživele lep uspeh in da so nanje prišle predvsem mlada dekleta, ki so neobremenjena s preteklimi delitvami in polemikami.Kljub temu pa je bil storjen pomemben korak, ko smo pred spomenike padlim polagali skupne vence.
    V Trstu smo komunisti prvič korakali v povorki s skupnimi zastavami in transparentom Zveze levice. Za njim je korakala lepa skupina tovarišic in tovarišev. Toda predenj se je postavila skupinica, ki je hotela poudariti prvenstvo ene izmed strank in nesoglasje s procesom združevanja. Polemično dejanje, ki pa ne sme pustiti posledic. Isto velja za čudne letake, ki so jih delili v sprevodu in so vabili v Federacijo evropske levice. Simbol je isti, toda zanjo nihče ne ve. Zdi se, kakor poskus vnašati dodatno zmešnjavo na levi, kjer je itak preveč simbolov, kratic in skupin. V sprevodu je bilo tudi nekaj privržencev Vendolove “Levice, ekologije in svobode”, vendar razpršeno in brez zastav. Tudi o njihovem mestu na levici bomo morali razmišljati. Vsi skupaj.

Gotovo bo dela še veliko. Pozitivno je, da bomo letos poleti vendarle uresničili skupno željo in priredili nekaj enotnih ljudskih praznikov. O tem pišemo že leta, toda subjektivni presodki so načrt doslej preprečili. Celo za prvi maj na Opčinah.
    Logika sodelovanja pa je kljub temu močnejša, saj se med nami utrjuje spoznanje, da bomo prihodnje leto nastopili s skupnimi listami na upravnih volitvah na Tržaškem in Goriškem. V Trstu bomo volili organe tržaške pokrajine in občine, obenem pa še občinske svete v Miljah in Nabrežini (če bo, kot predvideno, župan Ret kandidiral za pokrajino). Podobno bo na Goriškem in še v rajonskih svetih.
    Skratka, Zveza levice bo morala nastopiti strnjeno in organizirano na terenu, volilcem mora vrniti prepričanje, da ne gre za taktično povezovanje, pač pa za zares novo politiko enotnosti in povezoanja.
    Sicer bo po nas.