Špeter: “Ena izmed možnih rešitev.” Najslabša!

Iz Špetra prihajajo neprijetne vesti. Na sestanku, ki je prejšnje dni potekal na sedežu videmske prefekture in so se ga udeležili prefekt Salemme, deželna šolska skrbnica Beltrame, špetrski župan Manzini in deželni odbornik Molinaro so sprejeli nekaj sklepov o bodočnosti dvojezične šole.

V bistvu bodo 1.100.000 €, ki so na razpolago, namenili popravilom starega šolskega poslopja, iz katerega se je morala šola izseliti, ker ni bilo potresno varno. Dotlej pa bo šola razseljena kot doslej, morda bodo nekaj razredov ali kaj podobnega celo izselili v druge občine.
Skratka, enotnosti dvojezične šole, ki je bilo jamstvo njene uspešnosti, ne bo več. Kajti popravila stare šole bodo trajala nekaj let, morda tri ali celo štiri. Za popravilo dijaškega doma P.Diakona pa bi lahko uporabili skrajšan postopek za izjemne posege civilne zaščite. A se desnici nikakor ne mudi. Časa jim ne manjka…{jcomments on}
Čisto dovolj, da se bodo starši odpovedali vpisu svojih otrok v vrtec, ki domuje v kletnih prostorih, da o družinah, ki bi svoje otroke vozili kakor mačka mlade iz enega kraja v drugega, sploh ne govorimo. Kakor tudi o učiteljih, ki bodo morali skakati iz kraja v kraj na račun didaktične uspešnosti.
Kaj naj rečemo? Izgubili smo bitko, vojne še ne. Toda nekaj pa moramo vendar reči o tem, kako se je obnašala naša manjšina…
Kljub sklepom skupnega zastopstva, ki je služilo le kot figov list, so domala vsi romali k oblastem sami ali v družbi somišljenikov. K prefektu so šli krovni, predsednik paritetnega Brezigar, senatorji demokratske stranke. Vsi ločeno in neusklajeno!
Predstavništvo DS je obiskalo videmskega prefekta le nekaj dni po skupnem sestanku, na katerem je bilo dogovorjeno, da Slovenci zahtevamo, naj se šola vseli v dijaški dom Pavla Diakona, v katerem je bilo le 23 dijakov iz Čedada.  Kljub temu pa je bilo na srečanju poudarjeno, da je dijaški dom P. Diakona “LE ENA IZMED MOŽNIH REŠITEV”, kar je pomenilo, da Demokrati ne stoje za skupnim stališčem, čeprav je večina zainteresiranih Benečanov prav članov te stranke. To so oblasti dobro razumele, nemudoma zagrabile in našle rešitev, ki je bila zanje prava.
O čem so se pogovarjali drugi protagonisti, ne vemo. Slike v dnevniku in kratkega poročila ni manjkalo… Sedaj sklicujejo novo srečanje skupnega zastopstva. Ops, pardon, figovega lista.