“Janša, reši nas!”

Vsa Slovenija in tudi kdo v zamejstvu se sprašuje o pomenu izgredov pred slovenskim parlamentom na koncu študentske demonstracije proti vladnemu predlogu o “malem delu”, ki prizadene predvsem mlade in študente na sezonskem ali dodatnem delu.Skupina mladih je namreč s kamni obmetala zgradbo parlamenta in razbila skoraj vsa stekla.

{jcomments on}

Z leve in desne so vsi obsodili nasilje in krivdo vrgli na organizatorje demonstracij, torej študentsko organizacijo.
Redkokdo se je vprašal, ali je mladim prekipelo in so se v svoji jezi znesli nad simbolom politike. Tiste politike, ki z mladino noče resnega dialoga, pač pa kratkomalo napoveduje svoje reforme. Kakor socialdemokratski premier Borut Pahor, ki poudarja, da bo šel na pot “reform”, četudi bi se družbene sile (sindikati, študentje itd.) ne strinjali. Naj stane kar stane.
Jim je torej prekipelo in bi morala politika razmišljati o pomenu take cezure med državo in mlado generacijo? Ali pa smo bili priča, kot ničkolikokrat prej po vsej Evropi, spretno stimulirani provokaciji, ki bi (in dejansko je) vrgla slabo luč na mladino in študente še posebej ter izničila pomen njihovega boja?
Kakšen je politični predznak tega nasilja? Nad glavami izgrednikov je blestel transparent: “Janša, reši nas!”
Je to odgovor na postavljena vprašanja? Ne vemo, toda razmišljati bi morali prav vsi. Predvsem levica, ki se ji tudi v Sloveniji trda piše.