Dan mladosti

Nekje na komenskem Krasu se nahaja vasica Volčji Grad. Tu, prav na začetku, stoji hiša, kjer se je zadnji dan aprila 1945 zbrala XXX. udarna brigada Devetega korpusa, ki jo je obveščevalec Cvek (Lado Ferluga) popeljal do Lonjerja in nato naprej v Rocol, osvobajat Trst.

{jcomments on}

V Volčjem Gradu je bilo včeraj veselo. Na dvorišpču so visele partizanske in rdeča zastava, pa tudi Titova slika. Domačini in tudi tovariši in tovarišice iz sosednjih vasi so proslavili predvečer Dneva mladosti. Bilo je veselo. Prišli so gostje najrazličnejših starosti. Ni manjkala pesem. Mnogi so nosili majice s sliko priljubljenega maršala. Ob mizah s kozarcem vina je tekla beseda o današnjih stiskah, socialni krizi, protestih in pomanjkanju dela.
Nekdo je omenil skorajšnji referendum o slovensko-hrvatskem sporazumu o artbitraži glede določitve meja na kopnem in morju. Spomnil sem se izjave igralke Milene Zupančič, da so Slovenci nekoč imeli svoje morje do Dubrovnika in še naprej. Potem so se mu odpovedali in danes se kregajo za nekaj metrov piranskega zaliva. Milan Rakovac je spor pripisal redkim cipljem, ki se tu še lovijo.