“Veliki diktator”

berlusconi mussolini
Berlusconi in Mussolini

Benito Mussolini je bil “velik diktator”, a ni imel dovolj oblasti. To so imeli njegovi hijerarhi, on pa je lahko samo ukazoval svojemu konju, naj gre na levo ali na desno…

{jcomments on}

Te besede je v Parizu, na zasedanju OVSE, izustil italijanski premier Silvio Berlusconi, ko je hotel povedati, da tudi sam, ki se primerja z Ducejem, nima dovolj oblasti.

Berlusconi ni prvič omenil Mussolinija v javnosti. Leta 2003 je za britanski list “Spectator” izjavil, da “Mussolini ni ubil nikogar. Nasportnike je pošiljal na počitnice na naše otoke.” Na shodu obrtnikov pa se je primerjal Mussoliniju rekoč: “Mussolini je imel okoli sebe črnosrajčnike, jaz pa veline. Mislim, da je tako bolje.”

Končno je Mussolinija primerjal Prodiju: “Mussolini je bil, v dobrem in slabem, protagonist dvajset let italijanske zgodovine. Prodi pa je samo statist.”

Vendar so zadnje besede, izrečene v Parizu, zelo hude. Kajti Berlusconi daje razumeti, da nima oblasti in da bi je rad imel več kot sam Duce.

V krizi, ki je zajela tudi Italijo in žrtvah, ki jih vlada pripravlja državljanom, je skomina po absolutni oblasti in zatiranju protestov zelo močna. Očitno se Silviu kolca po fašizmu, čeprav je njegov režim zelo podoben prvemu, le da je prilagojen modernim časom, ko ni več potrebno ricinusovo olje, pač pa ljudi podrejajo in poneumljajo televizije in družbeno izsiljevanje.

Mimogrede. Zanimivo je, da Berlusconi letos ni šel v Moskvo na parado zmage, kamor je šla Angela Merkel in se poklonila spomeniku neznanemu junaku rdeče armade. Najbrž zato, ker – za razliko od nemške kanclerke – italijanski premier še ni prebolel poraza svojega vzornika.