POHOD MIMO TITOVIH NAPISOV NA GORIŠKEM

Slovenska bojna in republiška zastava, italijanska zastava z rdečo zvezdo in nekaj dvojezičnih mirovniških zastav so tudi navzven opredeljevale vrsto dvajsetih zaradi pelerin, šotorskih kril in dežnikov zakamufliranih pohodnikov, ki so v nedeljo prehodili okrog 32 kilometrov dolgo pot mimo Titovih napisov na Goriškem.

 {jcomments on}

V Braniku so začeli s polaganjem venca na spomenik padlim v NOB, se dvignili na Golec, kjer je prvi napis, postavljen pred velikim ljudskem zborovanjem (300.000 ljudi) pri Okroglici leta 1953, ko se je zaostrilo vprašanje Svobodnega tržaškega ozemlja. Nad Rihemberškim gradom so pohiteli na Pedrovo – tam je delovala konspirativna bolnišnica, ki jo je nemška vojska ob pomoči domobrancev napadla in uničila – in proti Trstelju. Od tega najvišjega vrha na grebenu sedmih nadaljnjih kucljev so nalivi spremljali skupino do zgornjega dela Rožne doline pri Novi Gorici. Vmes je seveda bil napis na Velikem vrhu nad Renčami, ki so ga postavili takoj po osvoboditvi Primorja, Trsta in Gorice leta 1945. Nekaj dni pred italijanskim Dnevom spomina februarja meseca je nekaj ‘kameradov’ na slovenski strani napis nekoliko okrnilo, a ga je 50 domačinov s prostovoljnim delom ponovno namestilo, prebarvalo in se odločilo, da ga gradbeno utrdijo, čim se rešijo lastninske zapletenosti tamkajšnjih parcel.
V Renčah je bila kratka slovesnost pri glavnem spomeniku NOB. Postavljen je bil v čast padlim partizanom in garibaldincem. V dežju se je premik nadaljeval čez Vipavo proti Sv. Otu in tamkajšnjemu velikemu spomeniku, kjer so krajani iz Šempetra pripravili topel obrok pod platnenimi uticami Civilne zaščite. V nadaljevanju so steze postale pravi potoki, po asfaltnih odsekih je voda polzela čez celo cestišče po več sto metrov daleč in Vrtojbica je preplavila bregove 100 na široko, da je bilo potrebno bresti do spomenika v Rožni dolini. Čez Panovec do Solkana je bilo znosnejše, nato pa je sledil zadnji in najbolj strm vzpon na Sabotin ter mimo okrnjenega napisa po grebenu do nekdanje karavle, kjer je bil zaključek z večerjo. Naslednje leto nameravajo prireditelji po dosedanjih šestih pohodih opraviti pot enkrat v nasprotni smeri, da bo zaključno druženje enkrat nad Branikom.