Pomigliano d’Arco: generalka krčenja pravic v delovnih razmerjih

Kaj se pravzaprav dogaja v Fiatovih obratih v Pomiglianu pri Neaplju?Zakaj je to generalka za Italijo?

{jcomments on}

 

Upravnik turinskega avtomobilskega koncerna Marchionne je z izsiljevanjem, češ da bo tovarno zaprl, proizvodnjo Pande preselil na Poljsko in pometal na cesto skupno skoraj 15 tisoč delavcev (v obratu in povezanih podjetjih), prisilil sindikalne zastopnike, da so sprejeli spremembo delovnih pogojev in predvsem sindikalnih pravic. Po novem naj bi stavke bile prepovedane ali omejene, kdor bi stavkal, bi plačal globo ali tvegal odpust. Prve dni obolelosti bi podjetje ne plačevalo več. In tudi sicer bi se pridobljene pogodbene pravice skrčile na minimum.
CISL in UIL sta podpisali takoj. Kovinarski sindikat FIOM CGIL je v škripcih, ker dogovoru nasprotuje, zato predlaga referendum med delavci, čeprav ve, da bodo sporazum potrdili. Kdo naj bi glasoval za svoj odpust z dela? Tako je tajnik CGIL Epifani dal razumeti, da bodo na koncu dogovor vendarle podpisali.
Seveda je vsem jasno, da je Pomigliano le “generalka” splošnega izsiljevanja s krizo, ki naj zniža doseženo raven z bojem pridobljenih pravic na delovnem mestu. Po nekaj letih krize in njenega reševanja po receptih desnice, bi v Italiji imeli delavce brez pravic in režimsko disciplinirane sindikate. Kapitalisti in njihove stranke si manejo roke.
Tudi na ta poskus moramo reagirati s splošno stavko, ki jo je CGIL napovedala za 25.junij. Predvsem tisti mladi delavci, ki že sedaj vedo, kaj pomeni delati brez prave zaščite.