Črna knjiga o Sloveniji – tako imenovani delavski državi

Na pogajanjih pri predsedniku Vlade RS o predlaganih spremembah delovnopravne zakonodaje, trga dela in malega dela, 8. 6. 2010 smo bili priča neverjetnemu socialnemu čutu predsednika vlade in ministra za delo, družino in socialne zadeve. Da pa ne bo pomote! Ne gre za izražen socialni čut do delavk in delavcev, do tistih, ki iz dneva v dan z nizkimi prihodki vedno težje živijo. Gre za socialni čut do tistih, ki so nas s svojim pohlepom, željo po hitrem bogatenju, finančnimi prevarami in tajkunskimi prevzemi pahnili v krizo.
{jcomments on}

Drugače namreč ni možno razumeti odločitve dveh glavnih akterjev (g. Pahorja, predsednika Vlade RS, in ministra za delo družino in socialne zadeve, g. Svetlika), da se v zakonu o delovnih razmerjih znižajo odpravnine in skrajšajo odpovedni roki ter da se na široko odprejo vrata prekernim, negotovim oblikam zaposlovanja, ki bodo izkoriščanje delavcev še povečale. Brez kakršnihkoli utemeljenih in strokovnih argumentov se namreč skrajšujejo odpovedni roki in znižujejo odpravnine. Tako želi vlada delavca z npr. 25 leti delovne dobe prikrajšati (nižja odpravnina in krajši odpovedni rok) za krepko čez 3.000 EUR. Prikrajšanje je seveda večje če delavec prejema plačo, ki je večja od minimalne plače oz. če ima daljšo delovno dobo.

8. 6. 2010 naj bo zato poimenovan črni torek. Prav zato se je Zveza svobodnih sindikatov Slovenije odločila oblikovati posebno publikacijo z imenom