Za 13.julij običajno spravno sprenevedanje

Na tržaškem Velikem trgu bo 13.julija zvečer “koncert prijateljstva”, ki ga bo dirigiral Riccardo Muti. Nanj so povabili tudi predsednike treh sosednjih držav: Napolitana, Turka in Josipovića.

{jcomments on}

Tržaški dnevnik je takoj sprožil pobudo, naj bi se predsedniki podali na romanje v Rižarno in k bazovski fojbi in tako opravili “spravno svečanost”, o kateri se govori že celo desetletje.
Toda tu nekaj ne štima!
Koncert prijateljstva, ki ga prireja festival iz Ravene, je bil sprva predviden v Ljubljani. Pogajanja o poteku koncerta so prekinili s prepirom in sklenjeno je bilo, da bo koncert na Tržaškem. Pravzaprav je bil prvi predlog, naj bi Muti dirigiral svoj orkester na prostoru pri bazovski fojbi. Izzivalni predlog ni prodrl in tako so koncert “prijateljstva” preselili na Veliki trg in sklenili vabiti tri državnike.
Medtem so spet izbruhnili spori, saj v Trstu oblasti ne marajo, da bi (kot pedvideva protokol) pred samim koncertom vpričo državnih poglavarjev odigrali himne treh republik: Slovenije, Hrvatske in Italije.
Končno je še nekaj, kar ne štima. 13.julija je 90-letnica fašističnega požiga Narodnega doma, pobudniki “sprave” pa so na fašistične zločine kratkomalo pozabili. Napolitano, Turk in Josipovič naj bi se klanjali žrtvam jugoslovanskih partizanov in nemških nacistov, ne pa žrtvam italijanskega fašizma, kakor da ga nikoli ni bilo. Priložnost bi bila dana, saj se je prav s požigom Narodnega doma vse pričelo…
V takih razmerah in v trenutku, ko odnosi med Slovenijo in Italijo res niso idilični, bi bilo umestno, če bi slovenski predsednik Danilo Turk vabilo v Trst vljudno odklonil in pustil nepoklicane pobudnike spravnih svečanosti z dolgim nosom.