Za dejavnosti manjšine nobenih deželnih sredstev

V okviru razprave o posameznih členih deželnega rebalansa je včeraj prva deželna komisija obravnavala tudi 6. člen, ki predvideva posege na področju kulturnih in športnig dejavnosti ter jezikovnih manjšin. Podpisani je pristojnega deželnega odbornika Molinaro vprašal, ali numerava Dežela vsaj delno nadoknaditi izničeno postavko deželenega sklada za financiranje dejavnosti slovenske manjšine.

{jcomments on}
Odbornik je odgovoril, da sredstev ni niti za delno refinanciranje sklada, tako kot ni predvidenih drugih sredstev za krovni organizaciji SKGZ in SSO. Glede na to, da je iz Rima prispela vest, da so po večletni zamrznitvi prostili sredstva za dvojezično poslovanje krajevnih uprav, je Molinaro mnenja, da bi morala biti slovenska manjšina “v splošnem” zadovoljna, tako kot bi bilo treba svoj čas bolj markantno poudariti, da ni bila prikrajšana za že “slavi” milijon evrov iz državnih skladov za dejavnsoti manjšine.

 

Vse lepo in prav, torej. Dežela FJK pa iz svojih dotacij že spet ne daje ničesar. Zakon bo sicer v plenari razpravi konec junija, do tedaj pa bosta skušala podpisani in kolega Gabrovec spet opozoriti Tonda in Molinaro, da se da za še odprta vprašanja v odnosu do slovenske manjšine še poseči, če že ne ravno primerno pa vsaj delno…

 

Trst, 17.06.2010

Igor Kocijančič
Deželni svetnik SKP – EL
Predsednik svetniške skupine Levica Mavrica