Kradejo nam pravico imeti svoje predstavnike!

Ko bomo prihodnjo pomlad volili nova pokrajinska sveta v Trstu in Gorici ter nekaj pomembnih občinskih svetov (Trst, Milje, najbrž tudi Devin-Nabrežina) nam bodo že močno skrčili pravico do izbire svojih predstavnikov, čeprav se o tem premalo govori in piše. Volili bomo namreč občinske in pokrajinske svete, ki bodo številčno okleščeni za eno petino (20%).

 

{jcomments on}
Izgovor je, kot vedno, varčevanje s stroški za politiko, pri čemer se je desnosredinska večina odločila, da začne spodaj in ne zgoraj. Vlada ima namreč že dvojno število predvidenih ministrov, toda zanje varčevanje ne velja (razen simboličnega zmanjšanja plače), medtem ko bomo občani prikrajšani za svoje zastopnike. Kakšni so pri tem politični računi, bo takoj jasno.
Dovolj je, da se zazremo v obe pokrajini Julijske krajine, kjer bomo volili. In k občinam Trst in Milje, pa bo vse jasno.
Pokrajinska sveta sta doslej štela 24 oziroma 20 svetovalcev, tržaški občinski svet 40, miljski pa 20. Po novem bo tržaški pokrajinski svet imel 19 svetovalcev, goriški 16, tržaški občinski svet 32, miljski pa 16.
Pristojna deželna odbornica Federica Seganti je sporočila, da bo naša dežela, ki je sicer primarno pristojna za krajevne uprave in njihov sestav, disciplinirano spoštovala varčevalne sklepe Berlusconijeve vlade in poskrba do jeseni tudi za spremembo pokrajinskih volilnih okrožij. V ta namen se je že posvetovala z župani.
Pokukali smo na spletno stran dežele in volilne rezultate iz leta 2006 in preverili, katere stranke in svetovalci bi izpadli iz igre.
V tržaški pokrajini bi izpadli vsi komunisti, Illyjeva lista Občanov in Zeleni. Skratka, levica.
V goriški pokrajini bi izpadli prenovljeni komunisti in zeleni. Spet levica.
V tržaškem občinskem svetu bi ne bilo več komunistov in zelenih, prav tako ne republikancev in Casinijevih demokristjanov.
V Miljah bo izpadli Illyjevi Občani, komunisti in zeleni.
Ni torej tvegano trditi, da služi krčenje 20% izvoljenih svetov predvsem likvidaciji nepodrejene levice, začenši s komunisti. Ni naključje, da je predlog podprla tudi demokratska stranka, ki si od tega obeta kakšno drobtinico glasov.
Če pogledamo še narodnost predstavnikov, lahko ugotovimo, da smo na udaru tudi Slovenci. In to dvakrat. Prvič, ker je bilo med izvoljenimi komunisti in zelenimi še kar Slovencev. Drugič pa zato, ker se pokrajinski sveti volijo preko teritorialnih volilnih okrožij, ki jih mora deželna uprava sedaj skrčiti in združiti.
Govori se že, da bo na Goriškem združevanje potekalo tako, da bodo Slovenci imeli manj možnosti izvoliti svoje predstavnike. Naprimer z združevanjem Doberdoba z Ronkami ali Tržičem…
Kaj bo na Tržaškem, ne vemo, čeprav je možno, da bodo združili obe dolinski okrožji in še kaj. Predstavništvo manjšine bi se v vsakem primeru skrčilo tudi na račun okrožij.
Kljub temu pa nihče (nihče!) ne dvigne svojega ogorčenega glasu.
Kaj poreko “krovne” organizacije naše manjšine? In zakaj molči SSk? Morda zato, ker je itak našla ugodno pribežališče pod streho demokratske stranke? So res tako gotovi?