Mussolini na konju

Ob vesteh okoli zadeve reliefa Mussolinija na konju v Bocnu se postavlja nekaj vprašanj glede odločnih besed v uvodniku Primorskega dnevnika dne 26. januarja 2011: “Nobenih vzporedij med našo in bocensko situaci-jo”.
Prvo vprašanje: če je predsednik republike Carlo Azeglio Ciampi dne 10. oktobra 2001 v Pulju ponujal Republiki Hrvatski “evropski model so-Žitja”, ki ga je Italija uvedla v Südtirolu, ali ne bi naslednik Partizanskega dnevnika nastopil za uvedbo “evropskega modela sožitja” tudi za slovensko manjšino? Ali slovenska manjšina ne živi ne samo v Evropi, temveč tudi v Evropski zvezi in celo v isti državi, kjer je zakon za vse enak?

Drugo vprašanje: ali ne bi naslednik Partizanskega dnevnika izvedel anketo, ali se njegovim bralcem morda zdi primerno, da bi borštanska srenja odpovedala devetletno pogodbo o brezplačni uporabi (comodato) njenega zemljišča pri bazovskem Šohtu, ker nasprotna stran še ni izpolnila z isto pogodbo sprejete obveznosti, da poskrbi za ureditev parka miru na openskem strelišču, kjer spomenik Bobku, Ivančiču, Kosu, Tomažiču in Vadnalu že preko šestdeset let čaka na primerno ureditev.

Letos bo minilo sedemdeset let od ustrelitve petih Slovencev, ki so tvegali in izgubili življenje, da bi dosegli enakopravnost Slovencev in slovenskega jezika, pa kraj njihove smrti še ni spodobno urejen.

Družbeno politično društvo Edinost je prepričano, da je prav, da borštanska srenja brez ozira na anketo Primorskega dnevnika nastopi z zahtevo, da se nemudoma uredi dogovorjeni park miru na openskem strelišču in odpove pogodbo, če zadeva ne bo dokončno urejena do 14. decembra 2011. V nasprotnem primeru pa naj pogodbo odpove brezpogojno in zahteva primerno odškodnino za hudo kršitev pogodbe.

Ker pogodba (comodato – civilni zakonik, členi 1803-1812) predvideva vrnitev dobrine, ki je bila dana v brezplačno uporabo, v istem stanju, v katerem jo je uporabnik prejel, je jasno, da mora uporabnik ob prenehanju pogodbe odstraniti vse, kar je zgradil na uporabljani nepremičnini.

Trst, 30. januarja 2011

za družbeno politično društvo Edinost

Samo Pahor
Vrdelski klanec 21
34128 Trst TS

Glej Primorske novice, 7. val, 29.1.2011, članek “Oblast je obljubo snedla”