Deželna skupščina Zveze levice v FJK

 

         Federativna zveza levice, ki združuje Stranko komunistične prenove, Stranko italijanskih in slovenskih komunistov, leve socialiste in gibanje »Delo in solidarnost«, se uveljavlja tudi na ozemlju naše dežele. Pokrajinskim je minule dni sledila še deželna skupščina delegatov, ki se je zbrala v ljudskem domu »P. Togliatti« v naselju sv. Sergija v Trstu.

{jcomments on}

 

         Številne prisotne je najprej pozdravila Geni Sardo, ki je poudarila velik pomen ženskih demonstracij zadnjih dni. Dokazale so, da kljub dvajsetletnemu televizijskemu masiranju možganov se Berlusconijeva subkultura ni uveljavila v svetu žensk, ki nočejo biti le lepi kosi mesa na razpolago bogatim moškim. Levica v svojih koreninah čuti tudi stoletje boja za žensko enakopravnost.

         Uvodna izhodišča za razpravo je podala tajnica videmske SIK Isabella Sartogo, za katero je Zveza levice pomembna etapa na poti združevanja levih sil na osnovi boja za pravice državljanov, delavcev, žensk in mladine. Pri tem levica odločno stoji na stališčih kovinarskega sindikata FIOM in kritično ocenjuje popuščanja demokratov prav v zvezi s poskusi, da bi delavce oropali v dolgih desetletjih priborjenih pravic, tudi z ustavnimi spremembami, kakršne zagovarja desnica. V tem boju sta Berlusconi in Marchionne le dve plati iste medalje.

         Igor Kocijančič je, tudi v imenu Roberta Antonaza, podal oceno delovanja SKP v deželnem zboru Furlanije Julijske krajine. Izpostavil je tudi dileme, ki se porajajo v zvezi s skorajšnjimi majskimi pokrajinsmkimi in občinskimi volitvami, ki bodo v naši deželi zajele pol milijona volilcev, predvsem na Tržaškem, Goriškem, v Pordenonu in posameznih občinah spodnje in osrednje Furlanije.

         Omeniti velja poseg nekdanjega pokrajinskega tajnika kovinarjev FIOM Antonia Saulleja, zgodovinarja Gabrieleja Donata, sindikalista Renata Kneippa, Stojana Spetiča, Marina Calcinarija, Kristiana Franzila in drugih.

         Iz posegov izhaja predvsem skrb za čim večjo enotnost levih sil, da se desnici prepreči njeno prevratniško vladanje, tako na državni kakor na krajevni ravni. Od tod sodelovanje v levosredinskih koalicijah, čeprav s samostojnimi stališči, kakor tudi poskusi zbliževanja z drugimi levičarskimi silami, kot so Levica, ekologija in svoboda, goriški Forum, Italija vrednot in gibanja civilne družbe, ki se borijo proti gradnji hitrih železnic, elektrovodov, uplinjevalnikov ali za čisto vodo. Drugi so večji poudarek dali nujnosti, da se v okviru združevanja levih sil odpravi nesmiselno ločevanje med dvema komunističnima strankama.

         Razpravo je sklenil Claudio Grassi iz rimskega vodstva FL. Poudaril je pomen dialoga na levici in kritično ocenil delovanje demokratov, ki ga označujejo nenehno oklevanje in notranji prepiri, kar šibi alternativo desnici, ki medtem uresničuje svoje prevratniške načrte, tudi z napovedjo ustavnih sprememb. Glede združevanja komunistov v eno stranko pod okriljem Federacije levih sil je Grassi bil mnenja, da bo to na dnevnem redu letošnjih kongresov SKP in SIK.

         Skupščina je na koncu izvolila deželni odbor FL, v katerem imajo večino ženske, saj jih je osem, moških pa šest.

         Poleg deželnih tajnikov Kristiana Franzila, Stojana Spetiča in Geni Sardo, so bili v deželni odbor FL izvoljeni še Roberto Criscitello (GO), Igor Kocijančič (TS), Marino Andolina (TS), Carmelo Seracusa (Videm), Sara Roccuto (PN), Cristiana Morsolin (Tržič), Bruna Zorzini, Silvia di Fonzo (TS), Armida Muz (PN), Isabella Sartogo (Videm), Giuliana Zagabria (TS).

         Na svoji prvi seji bo odbor imenoval ožji koordinacijski organ in dvoje »glasnikov«, žensko in moškega.