Branimo ustavo!

    V domala vseh večjih italijanskih mestih so bile ta konec tedna demonstracije v bran republiške ustave, ki ji Berlusconijeva desnica streže po življenju in ne samo kar zadeva sodstvo. Najpomembnejši napad je predlog o spremembi 41.člena ustave, ki govori o gospodarski dejavnosti in družbenih omejitvah lastnine.
    V Trstu se je pred prefekturo zbralo res lepo število ljudi, skoraj tisoč. Veliko je bilo mladih.

{jcomments on}

    Mladi organizatorji so prisotnim delili izvode italijanske ustave, drugi so si najpomembnejše člene obesili za vrat.
    Uvodoma so prebrali odstavek iz govora, ki ga je imel član ustavne skupščine Piero Calamandrei. Podčrtal je, da republiška ustava ni le kos papirja z nekimi načeli, ker za vsakim stoje tisoči padlih partizanov, ubitih talcev in žrtev koncentracijskih taborišč.
    Sledilo je branje glavnih členov ustave, ki bi jo desničarska vlada premierja Berlusconija želela spremeniti. Posamezne člene so komentirali udeleženci manifestacije.
    Med drugimi je senator Stojan Spetič opozoril na ključni pomen tretjega člena ustave, ki določa stvarno enakopravnost vseh državljavnov, ne glede na jezik, spol ali družbeni položaj in dolžnost republike, da odstrani zapreke na poti k enakopravnosti. S tem členom je povezan 6.člen ustave, ki vsem organom republike nalaga dolžnost varstva narodnih manjšin, ki je v Trstu še posebno aktualen.
    Končno je Spetič komentiral tudi 41. člen ustave, ki poudarja pomen lastnine in podjetnosti, a le v mejah družbene koristi. Podjetnost naj služi za ustvarjanje novih delovnih mest. In to je premierju sedaj zelo na poti.