Jedrski cunami po celem svetu

Z japonskih otokov se, kakor rušeči cunami, širi po vsem svetu strah pred jedrskim sevanjem, posledica eksplozije reaktorjev nuklearke v Fukušimi.
Celo v Evropi, ki je še daleč, so državniki previdni. Švica je zaustavila svoje nuklearke, nemška kanclerka Merkel jih je ustavila dve in sklenila, da je trema premisliti celotno zadevo. Edini, ki vztrajajo pri vračanju k jedrski energiji, je italijanska desnica. Pri nas naj bi nuklearko zgradili pri Tržiču.

O tem bomo najbrž razpravljali v Trstu, prvi teden aprila, ko bodo strokovnjaki povedali svoje mnenje. Vendar lahko vnaprej ugotovimo, da so nuklearke zelo drag in dolg posel, puščajo odprto vprašanje spravljanja jedrskih odpadkov in stroške demontaže na koncu.
Kaj storiti, torej? Energetska žeja je velika in nekdo jo mora nekako napojiti.
Rešitev je vsekakor več. Prva ugotovitev pa je, da je glavni vir energije v varčevanju. Sedaj z energijo tratimo preko meja dostojnosti. Pomislimo samo na razsvetlevanje cerkva in spomenikov, cest in ulic, tudi tam, ko ni potrebno. V industriji je razsipavanje energije veliko in nekontrolirano. Gradimo in prodajamo avtomobile, ki tratijo veliko goriva in onesnažujejo zrak.
Italija ime na razpolago ničkoliko alternativnih in obnovljivih virov energije: sonce predvsem, a tudi vodo, veter in termiko. Vendar je Berlusconijeva vlada sklenila prekiniti podpore za fotovoltaične naprave v privatnih gospodinjstvih, ki je v proizvodnji in nameščanju zaposlovala 120 tisoč ljudi. Ker se je desnica opredelila za jedrsko energijo…
Kar zadeva varnost je zaskrbljujoč tudi slovenski načrt podvojitve nuklearke v Krškem. Je res potrebno? Zanjo se zanimajo Amerikanci, Francozi in tudi Italija, ki jedrskih central nima še na svojem ozemlju, zato pa kupuje (centrale in strujo) pri sosedih, od Francije do Albanije.
Zaskrbljenost za okolje je tudi merilo (ne)zaupanja državljanov v oblasti.
Zato pa smo komunisti angažirani, {jcomments on}bomo na junijskem referendumu glasovali proti gradnji nukleark, kakor bomo pozivali ljudi, naj gredo glasovat proti privatizaciji vode.
Desnica bi rada referendume sklicala šele sredi junija, tretji teden volitev (po upravnih volitvah in balotaži), ker upa, da ne bo dosežen potrebni kvorum (50% plus ena). Takrat bodo že počitnice! In vendar pozivamo ljudi, naj pridejo in glasujejo. Tudi za prebivalce japonskih otokov!