Ideološki izpad male demokratske evroposlanke v zvezi z JE Krško

Evroposlanka Debora Seracchiani, sicer tudi deùelna tajnica Demokratske stranke, je v komentarju o nevarnosti jedrske elektrarne v Krškem, zapisala, da je to “ostanek jugoslovanskega komunizma”…

{jcomments on}

Le nekaj ugotovitev. Seracchianijeva je očitno podlegla svojim ideološkim presodkom, toda dejstvo je, da je Krško zgrajeno z ameriško tehnologijo in posodobljeno s francosko-nemško. Takih pa je v EU nič koliko.
Skratka, jedrska centrala je povsem zahodna. To pa ne pomeni, da ni nevarna, kljub strogim varnostnim ukrepom, kot dokazuje nedavni primer, ko so centralo zaustavili zaradi majhne napake.
Bolje bi bilo, če bi Seracchianijeva (in z njo naši “democrats”) polemizirali z Berlusconijevo vlado in Tondovo deželno upravo, ki zagovarjajo izgradnjo jedrske centrale na zahodu Furlanije Julijske krajine, oziroma podpirajo načrte za izgradnjo drugega bloka JE Krško.
Komunisti nismo zastopani v evropskem parlamentu zaradi “ad hoc” zakona, ki ga je parlamentu navdihnila prav DS. Zato bi bilo bolje, če bi mala evropska poslanka DS v Strassbourgu zagovarjala stališče, da EU potrebuje mrežo okoljsko varnih, čistih, obnovljivih energetskih virov. Tako mrežo bi morala EU podpirati in obenem spodbujati energetsko varčevanje.
V isti sapi bi morala EU spodbujati in gospodrsko podpreti zapiranje dotrajanih in nevarnih jedrskih elektrarn. Kar velja tudi za Krško, če bi se izkazalo, da je dotrajana in nevarna.
Ideološke polemike o jugokomunizmu (ali železni zavesi) pa naj “democrats” raje pustijo v zgodovinski ropotarnici.